Opstijgend vocht

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
15 januari 2021

Makkelijk te behandelen of blijvend probleem?

Opstijgend vocht is de nachtmerrie van elke bewoner of koper. Het doet binnenmuren (en soms zelfs buitenmuren) er niet alleen lelijk uitzien, maar wijst ook op een vochtige woning en alle gezondheidsrisico’s van dien. Gelukkig kunnen we je meteen geruststellen: optrekkend vocht hoeft helemaal geen blijvend fenomeen te zijn. Leuk is natuurlijk anders, maar je kunt het probleem wel (laten) oplossen als je tijdig ingrijpt. Of dat makkelijk en goedkoop verloopt of niet, hangt vooral af van de oorzaak van het probleem. 

Schaden van opstijgende vocht

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht – het woord zegt het zelf – komt uit de grond en wordt opgezogen door de muren van je woning. Het vocht nestelt zich in kleine gaatjes die van nature in het metselwerk aanwezig zijn of die er in de loop der jaren in zijn ontstaan. Niet toevallig komt opstijgend vocht dan ook voornamelijk voor in woningen die al een jaartje ouder zijn. Behalve schimmel op de binnenmuren veroorzaakt opstijgend vocht soms rottende buitenmuren en kan het de isolatie van je woning beschadigen. Het is dus zaak om bij het minste teken van opstijgend vocht meteen in te grijpen.

Hoe opstijgend vocht herkennen

Bij opstijgend vocht denken de meeste mensen aan muren die blauw of groen zien door schimmel, of muren die zo rot zijn dat er stenen uitvallen. Toch begint het probleem veel kleiner en kun je de symptomen dus al veel vroeger opmerken.

De belangrijkste tekenen van opstijgend vocht zijn:

  • Schimmelvlekken
  • Vochtvlekken
  • Muffe geur
  • Loskomend behang
  • Afbladerende verf
  • Houtrot (en loskomende plinten)

Stel eerst de oorzaak vast

Om opstijgend vocht efficiĂ«nt aan te pakken, is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat het probleem precies veroorzaakt. Daarom is het aangeraden om al van in het begin een expert in te schakelen. Hij of zij kan, eerst en vooral, met zekerheid een onderscheid maken tussen een vochtprobleem dat is ontstaan door opstijgend of door neersijpelend vocht (beide problemen vragen om een verschillende aanpak). Een expert weet je eveneens te vertellen of er sprake is van een gat of scheur in de dampdichte folie van je woning of de scheidingslaag die zich normaal gezien tussen je woning en het grondwater bevindt.

Hoe opstijgend vocht voorkomen?

Het kan verleidelijk zijn om de muren gewoon opnieuw te bepleisteren, maar daarmee los je het probleem niet op. Na verloop van tijd zullen er opnieuw tekenen van opstijgend vocht optreden – het vocht blijft immers aanwezig in de muren. Laat de muren daarom eerst behandelen door een expert ter zake. Die zal onderaan enkele gaten boren – geen nood, je merkt er achteraf niets meer van – en die injecteren met een speciale vochtwerende oplossing. Zo trekt het vocht weg uit de muren en kun je daarna de beschadigde delen opnieuw bepleisteren en schilderen.

Tip! Ontdek snel wat je moet doen om vochtproblemen in de toekomst te vermijden.

Wat als… je vochtproblemen ontdekt in je pas gekochte woning?

Stel, je koopt een woning en ontdekt even later tekenen van opstijgend vocht of een ander vochtprobleem. Mogelijk kun je dan nog van de aankoop afzien of een deel van het bedrag van de verkoper terugvorderen, zolang de rechter oordeelt dat het om een verborgen gebrek gaat.

Dit artikel delen

Suggesties voor u