Reflexen die je moet hebben om jezelf gerust te stellen op de dag dat je thuis een schadegeval hebt

Geschreven door Logic-Immo.be
5 oktober 2021

Schade in je woning kan snel voorvallen: waterlekkage, dakschade, brand, overstroming … Meer dan één op de vier Belgen heeft al beroep moeten doen op zijn brandverzekering. Wanneer dit gebeurt, slaat de paniek toe: “Bij wie ben ik verzekerd? Wordt al dat ik heb verloren wel vergoed? Hoe neem ik contact op met mijn verzekeraar?”

Om deze stress te vermijden op de dag dat zo’n drama zich zou voordoen, is het beter om proactief te zijn. Seraphin, een digitale verzekeringsmakelaar, geeft je advies over hoe je jezelf het beste kan voorbereiden op een schadegeval.

Zorg ervoor dat je voldoende verzekerd bent

Te veel Belgen verwaarlozen het belang van een goede brandverzekering. Volgens een recente studie (Corona, 2021), heeft meer dan een kwart van de Belgen al eens beroep moeten doen op hun brandverzekering bij een schadegeval. Meesten hebben een brandverzekering afgesloten bij de financiële instelling die hen de woonlening voorziet. Aan de andere kant zijn huurders in Wallonië en Vlaanderen wettelijk verplicht een brandverzekering af te sluiten. Veel mensen weten echter niet meer precies wat verzekerd is en of de gegevens in hun contracten wel up-to-date zijn.

Het wordt aangeraden om de verzekerde bedragen en de bijzondere voorwaarden van je polis elk jaar opnieuw te herzien. Aarzel daarom dan ook niet om je makelaar te contacteren, zodat hij je contract samen met jou kan doornemen en je alle waarborgen kan uitleggen. Je kan vragen om het aanbod van verschillende verzekeraars te vergelijken om eventueel een interessanter contract te vinden om je woning te beschermen. Profiteer van deze consultatie om de procedure bij een schadegeval na te gaan. Bij de meer digitale makelaars kan je je schadegeval online aangeven, waarna een expert langskomt om de schade vast te stellen.

Behoor je tot de 12% van de Belgen die geen brandverzekering heeft? Dan kan je dit snel verhelpen door een simulatie te maken.

Bescherm je inboedel

Veel mensen denken dat de inboedel van hun huis beschermd is door een basis brandverzekering. Dit is niet het geval. Bij schade dekt de basispolis de schade aan het gebouw, maar je meubels, toestellen en andere inboedel zijn niet verzekerd. Of je nu eigenaar of huurder bent, je moet een specifieke verzekering afsluiten voor de inboedel op basis van een geschatte waarde. Jouw makelaar zal je helpen de inhoud van je huis te waarderen. Anders zal de verzekerde waarde een standaardwaarde van 10.000 euro per kamer zijn: voor een huis met 3 slaapkamers zal de inboedeldekking je gewoonlijk voor 30.000 euro verzekeren.

Bewaar bewijsmateriaal in de cloud

Het is één zaak om je inboedel te verzekeren, maar om schadeloos gesteld te worden, is het van groot belang om bewijsstukken van al je waardevolle bezittingen te bewaren. Dit bewijsmateriaal moet idealiter worden bewaard in een beveiligde cloudruimte. Vermijd het verzamelen van bewijsmateriaal op een harde schijf of in een archiefkast die mogelijk slachtoffer valt bij een ramp.

Bij Seraphin adviseren we onze klanten om een map aan te maken in een online-opslagruimte zoals Google-drive of iCloud bijvoorbeeld. Verzamel alle foto’s van de kostbaarheden die je in huis hebt en voeg daar de bijbehorende facturen toe. Het is een goed idee om alle gegevens in een Excel bestand te bewaren, zodat je de waarde van al je bezittingen gemakkelijk kan bijhouden. Vergeet niet dit bestand bij te werken zodra je een nieuwe aankoop maakt. Door al je bewijsmateriaal op deze manier te verzamelen, krijg je een volledige inventaris van je kostbaarheden en een betere inschatting van het bedrag dat in je inboedelverzekering moet worden opgenomen.

Seraphin

Dit artikel delen

Suggesties voor u