Regenwaterrecuperatie heeft alleen maar voordelen

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
26 februari 2021

Een regenwaterpomp bevoorraadt je sanitaire installaties

Waarom zou je regenwater niet gebruiken? Het komt gewoon uit de lucht gevallen en is volledig gratis. Regenwaterrecuperatie kan heel wat troeven voorleggen. Door middel van een regenwaterpomp gebruik je regenwater om het toilet door te spoelen, je tuin te besproeien en zelfs voor de wasmachine. Zo dalen de cijfers op de factuur van je waterleverancier zienderogen en regenwaterrecuperatie komt ook het milieu ten goede.

regenwaterrecuperatie

Regenwaterrecuperatie wettelijk verplicht bij nieuwbouw

Steeds meer mensen opteren  voor een regenwaterpomp. En dat is niet verwonderlijk, als je weet dat je de investering op termijn terugverdient en je de factuur ook nog eens kan inschrijven op je belastingsbrief. Voor nieuwbouwwoningen is regenwaterrecuperatie overigens wettelijk verplicht. Eigenlijk heeft het geen zin om kostbaar drinkwater te gebruiken als regenwater net zo geschikt is.

Regenwaterpomp zorgt voor aanzuiging 

Een systeem voor regenwaterrecuperatie bestaat uit een regenput en een regenwaterpomp. In de regenput (met een volume van 3.000 of 5.000 liter) komt water van het dak terecht en bevindt zich een aanzuiging voor de pomp. Het aanzuigpunt is voorzien van een flexibele leiding met een vlotterbal zodat het water vijf tot tien centimeter onder wateroppervlak wordt aangezogen. Daar is het water immers het meest zuiver. Je moet er ook voor zorgen dat de afstand tussen de pomp en de put beperkt blijft.

Automatische overschakeling op leidingwater

De regenwaterpomp bevat een besturingssysteem om het water naar de verbruikspunten te verdelen. Er zijn ook filters voorzien zodat het water grondig wordt gezuiverd. Als het te weinig regent en er niet genoeg regenwater voorhanden is, schakelt de pomp automatisch over op leidingwater. Zo wordt de pomp niet beschadigd.  

Regenwaterpomp regelmatig onderhouden

De installatie binnenshuis laat je best plaatsen door een loodgieter met de nodige expertise. Je moet het regenwatersysteem regelmatig controleren en onderhouden. Zorg er ook voor dat er niet te veel vuil in de regenwaterput terechtkomt. Verder is het belangrijk dat de filters op tijd en stond worden vervangen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u