Speciale woningen: wonen in een boomhut

Geschreven door Logic-Immo.be
1 februari 2021

Een boomhut of huis in de natuur met aandacht voor het milieu

Wie droomde er als kind niet van in een boomhut te wonen? Een eigen huisje, knus tussen de takken van een grote boom. Enkele architecten gingen hiermee aan de slag en bouwden echte huizen in bomen. Soms letterlijk in de boom, soms tussen de bomen in het bos en soms op palen op een open plek in het bos, maar steeds erg speels en met aandacht voor de natuur.

boom hut

Een boomhut als architecturaal hoogstandje

Verschillende architecten gingen aan de slag met het concept ‘boomhut’ en creëerden volwaardige huizen die rond een boom gebouwd zijn of tussen de bomen ‘hangen’ en bereikbaar zijn via een trap. Er bestaat zelfs een woning die balanceert op vier hoge boomstammen.

Integreer je woning in de natuur

Een huis in een boom hoeft echter helemaal geen traditionele boomhut te zijn. Tegenwoordig is het perfect mogelijk om een moderne, ecologische woning te integreren in de natuur. Dit is een veel meer haalbare optie. Een lage woning, bekleed met natuurlijke materialen zoals hout kan perfect geïntegreerd worden in een bosrijke omgeving. Ook een (zwem)vijver en een groendak begroeid met allerlei planten horen er zeker bij, zo maak je je huis bijna onzichtbaar in een groene omgeving. Ook een (dode) boom centraal in je huis plaatsen is een leuk idee. Je kan er bijvoorbeeld een hangmat of knutselwerkjes van de kinderen aan hangen én je brengt letterlijk een stukje natuur in huis.

Een woning in de natuur hoort ook zeer milieuvriendelijk te zijn. Kies bij voorkeur voor een passiefhuis en haal elektriciteit uit zonnepanelen of een andere vorm van groene energie. Door ook regenwater te recupereren en te gebruiken, creëer je een ecologische woning met respect voor de omringende natuur.

Overnachten in een originele boomhut

Echt wonen in een boomhut als huis zullen niet veel mensen willen doen. Maar een nachtje logeren in een kamer hoog tussen de bomen is wél een fijne ervaring. In het Zweedse Treehotel kan je bijvoorbeeld slapen in een spiegelende kubus die op palen in het bos staat. De bomen worden weerspiegeld, zodat het effect van het bos vergroot wordt. Ook de boomhut die bekleed is met takken en toepasselijk ‘het vogelnest’ genoemd wordt, is erg speciaal!

Dit artikel delen

Suggesties voor u