Speelse of gewoon lelijke architectuur? Ugly Belgian Houses…

Geschreven door Logic-Immo.be
12 maart 2021

Schoonheid is relatief

Als er één ding is dat Ugly Belgian Houses’ bewijst, dan wel hoe relatief schoonheid is. Het boek van blogger-fotograaf Hannes Coudenys bevat 50 bakstenen miskleunen, maar wie door de collectie bladert, zal af en toe toch moeten toegeven dat er tussen de lelijkheid door ook schoonheid zit. Of zoals de auteur het zelf omschrijft: “Lelijk is nog altijd beter dan saai.” Je zou het ook speelse architectuur kunnen noemen.

ugly belgian houses

België is een wirwar van architecturale stijlen

België heeft een reputatie hoog te houden wat betreft lintbebouwing. Onze horizon is het slachtoffer van overdreven individualisme: iedereen bouwt zijn eigen woning volgens eigen smaak en naar eigen goeddunken, zonder rekening te houden met het collectieve. Het resultaat is een wirwar van architecturale stijlen, de ene al wat experimenteler dan de andere. En dat is precies wat het boek van Hannes Coudenys vastlegt.

‘Ugly’ is niet per se ‘lelijk’…

De fotograaf startte in 2011 met zijn blog waarop hij alle “lelijke” huizen verzamelt die hij op zijn weg tegenkomt. Al is de term ‘ugly’ meer eyecatcher dan waardeoordeel. “Het is een sterke uitdrukking voor speciale huizen”, klinkt het bij de auteur. Zo komt het dat je bij het doorbladeren regelmatig de wenkbrauwen fronst. Want we zeiden het al: schoonheid is relatief.

De architecten overtuigen…

Het moeilijkste aan het boek was trouwens niet de toestemming krijgen van de huiseigenaars om de foto te mogen publiceren. Wél de architecten: zij zagen het idee van de auteur aanvankelijk niet zitten. Zij zien hun ontwerpen namelijk als visitekaartjes voor hun werk. En als architect wil je uiteraard niet geassocieerd worden met ‘lelijkheid’.

Een aanrader voor wie houdt van speelse architectuur

‘Ugly Belgian Houses’ is een aanrader voor iedereen die houdt van gedurfde, speelse en af en toe lachwekkende architectuur. Laat je dus vooral niet afschrikken door de titel: er staan ook best toonbare huizen in.

Dit artikel delen

Suggesties voor u