Tijdloos wonen

Geschreven door Logic-Immo.be
2 maart 2021

Waarop moet je letten als je een huis koopt of renoveert?

Als je een nieuw huis koopt, hoop je daar waarschijnlijk een tijdje in te kunnen wonen. Om te vermijden dat de look van jouw woning snel passé lijkt, vermijd je het best te opvallende trends en rages op het gebied van vormgeving. Tijdloos wonen is in principe niet zo moeilijk. Als je kiest voor een hedendaagse, maar stijlvolle uitstraling, zit je altijd goed.

habitat intemporel

Modern house interior

Tijdloos wonen: minder is vaak meer

Van sommige woningen kun je in een oogopslag zeggen dat die dateren uit de jaren 70, 80 of 90. Opvallende stijlkenmerken kunnen er weliswaar erg fraai uitzien, maar ze drukken ook een stempel op de woning. Wil je tijdloos wonen, dan is het beter om te kiezen voor een stijl zonder al te veel tierlantijntjes. Dat betekent niet dat je per se moet opteren voor een strakke, volledig uitgepuurde stijl – want dat zegt evengoed iets over de tijd waarin de woning gebouwd of gerenoveerd is. Wel is het verstandig om het functionele te laten primeren en je niet te verliezen in al te veel opsmuk.

Kies kwalitatieve materialen

Tijdloos wonen betekent verder dat je kiest voor materialen die de tand des tijds moeiteloos zullen doorstaan. Laat dus kwaliteit primeren. Natuurlijke materialen doen het altijd goed: zeker hout en natuursteen bieden een echte meerwaarde.

Kies de juiste kleuren

Muren in felrood of blauw? Da’s misschien leuk voor eventjes, maar zeker niet tijdloos. Kies je voor klassiekere kleuren zoals beige, lichtgrijs of gebroken wit, dan kan je interieur heel wat langer mee. Ze geven een zacht en tijdloos karakter aan je woning en vormen het perfecte decor voor meubels in diverse stijlen.

Drukke patronen vermijd je het best, aangezien die heel snel uit de mode raken. Wil je per se toch een patroon in plaats van effen kleuren? Kies dan voor streepjes of ruitjes.

Wees niet snel tevreden

Tijdloos wonen is vaak een kwestie van ‘trial en error’. Je interieur kun je gelukkig nog vrij snel aanpassen – een nieuw kleurtje op de muren of een opvallend meubelstuk doet vaak al wonderen – maar als je wilt verbouwen en structurele elementen gaat aanpassen, dan denk je het best op voorhand goed na, want zulke ingrepen zijn allesbehalve vrijblijvend. Laat je bijstaan door een architect en overweeg verschillende mogelijkheden. Vraag jezelf bij elk voorstel af: zal dit de tand des tijds doorstaan?

Goed nieuws: de renovatiepremie is eenvoudiger geworden

Heb je besloten om je verouderde woning te renoveren om ze een tijdloos karakter te geven? Dan kun je daarvoor een financieel duwtje in de rug krijgen. Vroeger was het Vlaamse premiesysteem erg complex, maar dit jaar is daar verandering in gekomen. De Vlaamse regering heeft namelijk alle bestaande tegemoetkomingen gebundeld in één ‘overkoepelende’ renovatiepremie. Voortaan kun je de renovatiepremie aanvragen voor vier soorten werkzaamheden:

  • Dakwerken
  • Buitenschrijnwerk
  • Werken aan de bouwschil
  • Technische installaties: elektriciteit, sanitair en verwarming

Je kunt voor renovatiewerken vier keer een premie aanvragen en dit tot maximaal 10.000 euro of 2.500 euro per type renovatiewerk. De facturen mogen tot twee jaar oud zijn.

Ook nieuw is dat de premie-aanvraag voortaan verbonden wordt aan een gezin en niet meer aan een woning. Dat betekent dat als je een woning koopt, je sowieso recht hebt op een renovatiepremie, ook al heeft een vorige eigenaar al een premie gekregen voor diezelfde woning.

Voor een gezin met een lager inkomen wordt er ten slotte 30% van de factuur gesubsidieerd in plaats van 20%. Op die manier kun je per categorie werkzaamheden tot 3.333 euro subsidies krijgen in plaats van 2.500 euro.

Meer informatie over de overkoepelende renovatiepremie vind je op de site van de Vlaamse overheid.

Dit artikel delen

Suggesties voor u