Verkoop per opbod

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
29 januari 2021

Zo vermijd je exuberante prijzen tijdens ‘biedingsdagen’

Als je op zoek bent naar een nieuwe woning, heb je het vast al gemerkt: vastgoedmakelaars organiseren steeds meer zogenaamde biedingsdagen. Dat zijn dagen waarop kandidaat-kopers allemaal samen worden uitgenodigd om de woning in kwestie te bezoeken én, als ze interesse hebben, meteen ook een bod uit te brengen. Dat is handig voor de makelaars die zo op korte tijd een huis kunnen verkopen, maar niet zo leuk voor bezoekers die naast hun droomwoning grijpen door iemand die de vraagprijs vér overbiedt.

stel tijdens een opening dag

Gericht op millennials

De stormloop op betaalbare woningen in centrumsteden zoals Gent en Leuven zet makelaars aan tot creativiteit. Net zoals in Nederland worden ook in ons land biedingsdagen almaar populairder. Bij onze noorderburen worden tot 75 procent van alle woningen via gesloten biedingsprocedures verkocht. In ons land wordt de formule vooral gebruikt voor instapklare woningen, gericht op millennials.

Slechts één kans om te bieden

De biedingsformule is eenvoudig en effici√ęnt: de makelaar stelt een vrij lage richtprijs in, zodat er veel kandidaat-kopers komen opdagen. Om zich de kaas niet van het brood te laten eten, doen ge√Įnteresseerden dan vaak een relatief hoog bod. Dat ze maar √©√©n kans krijgen, voert de druk natuurlijk alleen maar op. Nog een voordeel voor de makelaar: omdat alle kandidaat-kopers op hetzelfde moment de woning bezichtigen, is er minder tijd voor vragen en een grondige inspectie van mogelijke minpunten.

Laat je niet ‚Äėopfokken‚Äô tijdens biedingsdagen

Als je ingaat op een uitnodiging voor een biedingsdag, is het belangrijk dat je je goed voorbereidt. Zoek online al zoveel mogelijk informatie over de woning op en maak een lijstje met vragen. Kijk de woning na op zwakke punten, zelfs als het druk is. Laat je daarbij zo weinig mogelijk afleiden door de andere bezoekers en wat ze zeggen.

Onze belangrijkste tip: leg je budget op voorhand vast en overschrijd het niet, ook niet als er meer bieders opdagen dan je had verwacht. Denk je liever in alle rust na over de aankoop van een huis of appartement? Vermijd dan biedingsdagen en focus je op woningen die op de traditionele manier worden verkocht.

Dit artikel delen

Suggesties voor u