Verplichte papieren bij aankoop woning

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
29 januari 2021

Vergeet de nodige papieren niet bij het kopen van een woning

Wil je een huis kopen? Dan moet je een karrenvracht aan documenten in orde brengen. Hierdoor krijgt de koper meer inzicht over de staat van het pand. Hieronder geven we je een overzicht van de paperassen die verplicht zijn om de verkoopsovereenkomst te kunnen ondertekenen.

Stapel verplichte documenten

Wil je een huis kopen? Dan moet je een karrenvracht aan documenten in orde brengen. Hierdoor krijgt de koper meer inzicht over de staat van het pand. Hieronder geven we je een overzicht van de paperassen die verplicht zijn om de verkoopsovereenkomst te kunnen ondertekenen.

1. Bodem- en stookolieattest

Met het bodemattest moet de verkoper kunnen aantonen dat de grond waar de woning op staat niet vervuild is. In Vlaanderen is het de OVAM die dit attest uitreikt. Daarnaast moet de verkoper je ook een stookolieattest bezorgen als de woning met stookolie verwarmd wordt.

2. Keuringsverslag van de elektrische installatie

Sinds 1 juli 2008 is de verkoper van een woning verplicht om een controleverslag van de elektrische installatie aan de koper te bezorgen. Deze keuring moet worden uitgevoerd door een erkend keuringsorganisme. De kosten van dit onderzoek moeten betaald worden door de verkoper. Als de elektrische installatie dateert van voor 1 oktober 1981 en als deze sindsdien niet meer gecontroleerd werd, dan is deze controle verplicht. Wanneer de installatie dateert van voor 1 oktober 1981, dan moet deze niet opnieuw gekeurd worden. Indien de installatie wordt afgekeurd, dan moet de koper binnen 18 jaar na het verlopen van de akte een nieuwe controle laten uitvoeren.

3. Energieprestatiecertificaat (EPC)

Bij de verkoop van woningen en appartementen is het energieprestatiecertificaat verplicht sinds 1 november 2008. De verkoper dient dit certificaat aan te vragen (kostprijs: 200 Ă  250 euro). Het certificaat is 10 jaar geldig en geeft op een schaal van 0 tot 700 aan hoe energiezuinig de woning is. In het EPC staan ook tips om het energieprestatieniveau te verbeteren.

4. Postinterventiedossier (PID)

In dit dossier staan vele technische gegevens van een gebouw verzameld. Dit komt vooral van pas tijdens het gebruik en het onderhoud van een woning, maar ook wanneer er later werkzaamheden moeten plaatsvinden. Alle belanghebbenden (eigenaars, huurders, architecten of aannemers) moeten kunnen weten wat onder andere de structuren van het gebouw zijn, hoe deze structuren werden opgebouwd, en welke materialen er zoal gebruikt werden. Tijdens de volledige levensduur van het gebouw moet dit dossier aangevuld blijven met nieuwe gegevens als er zich wijzigingen zouden voordoen.

5. Stedenbouwkundig uittreksel

Soms is er ook een stedenbouwkundig uittreksel verplicht bij de af te geven documenten. Maar dat is afhankelijk van de gemeente waar je woont. Het betreft hier een uittreksel uit het plannenregister en een uittreksel uit het vergunningenregister. Dit laatste register omvat vier punten:

  • Is er een stedenbouwkundige vergunning uitgereikt?
  • Is er een verkavelingsvergunning?
  • Is het onroerend goed belast met een bouwovertreding?
  • Rust er een verkooprecht op?

6. Kadastraal plan

Het kadastraal uittreksel bevat info over de oppervlakte, de kadastrale benaming en informatie over het kadastraal inkomen.

7. Huurovereenkomst

Als je een woning koopt die verhuurd is, ontvang je ook een huurovereenkomst. Deze zet je al dan niet verder, mits het respecteren van de opzegtermijnen.

8. Mede-eigendom

Voor appartementen of andere goederen in eigendom ontvang je nogmaals de basisakte en de verslagen van de vergaderingen plus een lastenoverzicht.

Dit artikel delen

Suggesties voor u