Verstuivers : Nieuwe vorm van airconditioning

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
19 januari 2021

Verstuivers zorgen voor een koel huis of terras

Wordt het met deze zomerse temperaturen te warm op je terras of in je woning? Dan kunnen verstuivers soelaas bieden. Verstuivers verspreiden waterdruppeltjes die verdampen zodra ze met de lucht in contact komen. Op die manier daalt de omgevingstemperatuur. Resultaat? Een aangenaam en comfortabel gevoel van koelte zonder dat je nat wordt.

Hoe werken verstuivers? Zijn ze doeltreffend?

Verstuivers kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden. Het principe is eenvoudig: De verstuiver wordt met water gevuld en een pomp blaast het water, in de vorm van ‘microdruppeltjes’, de wereld in. Zo ontstaat er een dunne nevel die zo goed als onmiddellijk verdampt. Maar tijdens het verdampingsproces wordt de warmte uit de omgevingslucht onttrokken, zodat de temperatuur van de lucht daalt. Dit wordt ‘thermische uitwisseling’ genoemd. De temperatuurdaling bedraagt tussen de 5 en 10 graden. Ideaal om koelte te brengen als het kwik de hoogte in gaat.

Verstuivers voor binnen en voor buiten

Word je niet nat van een verstuiver? Een veel gestelde (en terechte) vraag. Wel, de druk (60 bar) zorgt ervoor dat de waterdruppeltjes zeer klein zijn en dus snel verdampen. Hoe hoger de druk, hoe kleiner de druppeltjes en hoe sneller de verdamping. Een koel gevoel zonder nat te worden dus. De unieke werking van verstuivers maakt dat je ze – in tegenstelling tot airco’s – ook buiten kan gebruiken!

Verstuivers zijn zuinig en ecologisch

Een verstuiver is eigenlijk een variant op airconditioning, maar dan goedkoper en duurzamer. Een mobiele airco kan de temperatuur in een kamer sneller en meer doen dalen dan een verstuiver, maar verbruikt wel veel meer energie. Bovendien is de installatie van verstuivers kinderspel, terwijl de installatie van een airco-systeem heel wat complexer is. Een verstuiver is ook niet alleen goedkoper, maar ook beter voor het milieu.

Verschillende uitvoeringen van verstuivers

Verstuivers zijn gebruiksvriendelijke toestellen die licht en gemakkelijk te verplaatsen zijn. Ze bestaan in verschillende uitvoeringen gaande van eenvoudig naar zeer geavanceerd. Eenvoudige verstuivers werken gewoon met een ventilator. De meer luxueuze uitvoeringen verstuiven behalve nevel ook essentiële oliën die relaxerend werken en een aangenaam aroma verspreiden.

Dit artikel delen

Suggesties voor u