Wat is beter: isoleren aan de binnen- of de buitenkant?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
29 januari 2021

Esoleren: een nieuwe trend in de maak?

Ze zijn onmogelijk te negeren: de reclamespotjes waarin wordt opgeroepen om je woning te ‘esoleren’, of te isoleren aan de buitenkant. Dat zou volgens het bedrijf achter deze campagne namelijk efficiënter zijn dan ‘gewoon’ isoleren aan de binnenkant. Esoleren: een modegril of echt een betere manier om energie te besparen? Enkele bedenkingen …

esoleren

Isolatie is een absolute noodzaak

Over één zaak is iedereen het eens: als je renovatieplannen hebt, is het cruciaal om je dak en je muren degelijk te isoleren. Muren kun je zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant isoleren. Isoleren aan de binnenzijde heeft jarenlang zijn waarde bewezen en kun je dan ook niet zomaar afschrijven. Net als het befaamde esoleren is het een optie die zowel voor- als nadelen heeft.

Isoleren aan de binnenkant

Isolatie aan de binnenzijde van muren bestaat in de meeste gevallen uit een laag isolerend materiaal, dat wordt bedekt met voorzetwanden. Als je voor deze techniek opteert, moet je er goed op letten dat je onderbrekingen in de isolatie vermijdt, bijvoorbeeld daar waar een binnenmuur met een buitenmuur verbonden is.

Zulke onderbrekingen leiden tot zogenaamde koudebruggen, die warmte verloren laten gaan en problemen zoals condensatie en schimmelvorming met zich mee kunnen brengen. Om dit te vermijden, kun je dampremmende folie aanbrengen en een aangepaste buitenafwerking gebruiken.

Isoleren aan de buitenkant

Als je van plan bent om ook de gevel van je woning op te frissen, dan is isoleren aan de buitenkant of esoleren eigenlijk een evidentie. Je kunt ervoor kiezen om isolatiemateriaal tussen kepers aan te brengen of rechtstreeks tegen de muur. Gebruik je geen kepers, dan is een laag gevelpleister aangewezen om koudebruggen te vermijden. Je gevel kun je ten slotte afwerken met een bekleding uit bakstenen of gevelplaten.

Wat te kiezen?

Wil je een degelijke muurisolatie combineren met een nieuwe look voor je woning, dan is esoleren de logische keuze. Is het je enkel om de isolatie te doen, dan is ‘gewoon’ isoleren aan de binnenzijde zeker ook nog een optie. In dat geval moet je wel de juiste maatregelen treffen om koudebruggen te vermijden.

Dit artikel delen

Suggesties voor u