Wat zijn de voordelen van een nieuwbouwwoning ?

Geschreven door Logic-Immo.be
20 januari 2021

Een nieuwbouw kopen heeft zo zijn voordelen

Denk je eraan om een nieuwbouwwoning te kopenmaar ben je nog niet zeker van je keuze ? Twijfel je nog aan de voordelen van een nieuwbouwwoning ? Speciaal voor jou stelden wij een gedetailleerd overzicht samen met de belangrijkste pluspunten van een nieuwbouwwoning. 

Nieuwbouwwoning

Wat zit er in de aankoopprijs van je nieuwbouwwoning?

Als je een nieuwbouwwoning op het oog hebt, is het aangeraden om met je promotor even na te gaan wat er allemaal in de aankoopprijs inbegrepen is. Elke promotor heeft namelijk eigen criteria om de gepaste verkoopprijs te berekenen. Dat is toegestaan door de wet, het is dus aan jou om waakzaam om te gaan met de prijzen van nieuwbouwwoningen en te vermijden dat je voor onverwachte verrassingen te staan komt.

21% BTW voor nieuwbouwwoningen

Sinds 1 januari 2011, is de aankoop van een bouwgrond en de constructieprijs van een nieuwbouwwoning onderworpen aan een BTW bijdrage. Deze BTW van 21% vertegenwoordigt een belangrijk aandeel van de totale kost van een nieuwbouwwoning en vormt vaak een rem voor potentiële kopers.

De voordelen van een nieuwbouwwoning overstijgen echter vaak het nadeel van deze verhoogde BTW bijdrage. Het kopen van een nieuwbouwwoning heeft over het algemeen drie belangrijke voordelen: een strenge en heldere reglementering, soepele financieringsmogelijkheden en duidelijke constructienormen.

1. Nieuwbouwreglementen ter bescherming van de koper

De huidige voorschriften met betrekking tot de aankoop van een nieuwbouwwoning hebben als primair doel de toekomstige eigenaar te beschermen. Daarom leggen deze voorschriften een reeks verplichtingen op aan de bouwheer, de promotor, en de verkoper van nieuwbouwprojecten. 

De nieuwbouwreglementen leggen in het bijzonder een verplichte waarborg of garantie tot afwerking op aan de betrokken ondernemers. De wet omvat ook duidelijke voorschriften omtrent enkele praktische zaken, zoals een vertraging van de werkzaamheden, een eventuele prijsherziening, de voorlopige en definitieve oplevering, en de eerder genoemde waarborg of garantie tot afwerking ten laste van de betrokken ondernemers.

Daarnaast geniet een nieuwbouwwoning steeds van de zogenoemde tienjarige garantie. Dat wil zeggen dat je gedurende tien jaar garantie krijgt op de structuur en de weerstand van het gebouw. Deze garantie wordt gegeven door de verantwoordelijke architect, de algemene ondernemer en de bouwkundig ingenieur. De tienjarige garantie (zie ook Wet Breyne)dekt alle constructiefouten, zowel de zichtbare als onzichtbare constructiefouten.

2. Soepele financieringsmogelijkheden

De flexibele financiering is ook een van de voordelen van een nieuwbouwwoning. Als je vroeger een nieuwbouwwoning kocht via een hypothecaire lening, moest je maandelijks zowel je lening afbetalen als de huur van je huidige woning. Vandaag bestaan er echter verschillende kredietmaatschappijen die geen maandelijkse som vragen vooraleer je nieuwbouwwoning volledig afgewerkt is en je de sleutels in handen hebt.

3. Duidelijke constructienormen

Alle nieuwbouwwoningen dienen vandaag te voldoen aan strikte isolatienormen. De gebruikte materialen voor nieuwbouwconstructies bieden bovendien zowel esthetische, technische en praktische voordelen. Nieuwbouwconstructies moeten tegenwoordig ook voldoen aan steeds strengere geluids- en prestatienormen.

Laten we tenslotte het belangrijkste voordeel van nieuwbouwwoningen niet vergeten, namelijk de mogelijkheid om zelf de afwerking, de materialen en de inrichting van je interieur te kiezen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u