Welk budget hebt u nodig voor renovatiewerken?

Remy Bersipont
Geschreven door Remy Bersipont
20 september 2022

Bent u van plan een renovatieproject in uw huis te beginnen? Dan is het meer dan ooit belangrijk om een zo nauwkeurig mogelijk beeld te hebben van de kosten van uw werk per m². Zo voorkomt u teleurstellingen en onverwacht hoog oplopende rekeningen die u had kunnen vermijden. 

Bij de berekening van de kosten van uw renovatiewerken moet u met verschillende criteria rekening houden. 

Werkzaamheden en oppervlakte

Om de kosten van uw renovatiewerkzaamheden correct te ramen, is het essentieel om de precieze uitgaven per werkpost vast te stellen. Wat moet precies allemaal gerenoveerd worden? Maak een inventaris van de nodige werkzaamheden rond elektriciteit, schilderwerk, isolatie, verwarming, loodgieterswerk of structurele werkzaamheden in elke kamer van het huis. Om uw budget correct te berekenen, moet u ook de totale te renoveren oppervlakte in vierkante meter van uw woning of of appartement berekenen.

Type renovatie

De totale kosten van uw werkzaamheden hangen ook af van het soort renovatie dat moet worden uitgevoerd. Gedeeltelijke renovatiewerkzaamheden, zoals het leggen van een vloer, of het schilderen van de muren, zijn  uiteraard minder duur dan een volledige renovatie met bijvoorbeeld het installeren van een keuken of van een nieuwe verwarmingsinstallatie.

Kwaliteit van de materialen

Om ervoor te zorgen dat uw renovatiewerkzaamheden ertoe leiden dat u daarna over een toekomstbestendige woning beschikt, moet u materialen van goede kwaliteit gebruiken. Vergeet daarbij het oude adagio niet dat goedkoop kopen, vaak duur kopen is. Het heeft weinig zin om bij de materialenkeuze voor de goedkoopste oplossing te kiezen, als dat na enkele jaren betekent dat u opnieuw moet gaan renoveren. Het kan geen dus kwaad om met specialisten te spreken over de best mogelijke prijs-kwaliteit verhouding.    

Bereikbaarheid

Met name als u een woning in de stad wilt renoveren, is het belangrijk om ook rekening te houden met de kostprijs voor de bereikbaarheid.  Is een lift nodig? Is er voldoende ruimte om een container te plaatsen voor afval en ander puin dat onvermijdelijk is bij renovatiewerkzaamheden? Moeten er in uw straat parkeerplaatsen worden gereserveerd voor de voertuigen van uw aannemer? Vergeet niet deze extra kosten in uw totale budget op te nemen.

Op hoeveel moet u rekening per vierkante meter?

Rekening houdend met die verschillende criteria, kunnen we een ruim prijsvorkgemiddelde naar voor schuiven voor renovatiewerkzaamheden. Voor gedeeltelijke renovaties met bijvoorbeeld verven en aanleggen van vloeren, moet u rekening houden met een kostprijs van 50 tot 300 euro per vierkante meter. Voor een volledige renovatie met bijvoorbeeld nieuwe ramen, aanbrengen van isolatie en de installatie van een nieuwe badkamer mag u uitgaan van 500 tot 1.000 euro per vierkante meter. Gaat de renovatie nog verder, en worden bijvoorbeeld muren gesloopt en een volledige isolatie aangebracht, dan zal u 1.000 tot 2.000 euro per vierkante meter moeten ophoesten. Natuurlijk gaat het hier slechts om een indicatie. Kijken en vergelijken is de boodschap en vooral uw oor te luisteren leggen bij anderen die renovatiewerkzaamheden hebben laten uitvoeren.

Dit artikel delen

Suggesties voor u