De Vlaamse regering keert nog altijd veel energiesubsidies uit om oude woningen te isoleren. Maar is dat wel een goede keuze? Volgens een studie van de denktank Argus zouden we oudere woningen beter volledig renoveren of herbouwen in plaats van isolatiepremies uit te keren. De middelen van de regering missen hun doel en leveren in de praktijk niet al te veel resultaten op. Een woning renoveren of heropbouwen, wat is de juiste keuze?
Argus, een milieustudiegroep die nauwe banden heeft met KBC en Cera, deed een onderzoek naar energie in Vlaanderen en sprak daarvoor met Vlamingen die heel wat energie-expertise in huis hebben. Daaruit ontstond een werkstuk met als titel: ‘Samen zorgen voor de energie van morgen’. De pijnpunten van het Vlaamse energiebeleid worden op een rijtje gezet en er worden ook oplossingen aangereikt.
Vooral de problematiek rond woningen renoveren wordt aangehaald en het hoofdstuk ‘Huishoudelijke verwarming’ baart zorgen. Argus spreekt van een sociale kloof in Vlaanderen: een groep die in heel energiezuinige huizen wonen en een andere groep die te veel geld moet spenderen aan verwarmingskosten. Vraag is dus of de isolatiepremies wel bij de juiste mensen terechtkomen. Argus gaat zelfs een stap verder en beweert dat de subsidiepolitiek de kloof nog dieper dreigt te maken.
Is een woning renoveren of heropbouwen de beste oplossing? Volgens Argus wel. De denktank stelt voor om de bestaande isolatiepremies te vervangen door bijvoorbeeld sloop- en bouwpremies. Dankzij deze nieuwe financieringsmethode zullen de resultaten beter worden en kunnen meer mensen er gebruik van maken.
Niet iedereen gaat akkoord met de voorstellen van Argus. Heel wat mensen vinden het net beter om investeringen in duurzame energie te stimuleren. In Vlaanderen wordt er sowieso al veel gebouwd en een oude woning renoveren is nog altijd goedkoper dan een nieuwbouw. Daar tegenover staat dat de activiteit in de bouwsector wel wordt gestimuleerd, wat de economie ten goed komt.