Zo herken je een vochtige kelder

Geschreven door Logic-Immo.be
11 maart 2021

Vermijd onaangename verrassingen

Een kelder kan een heuse meerwaarde zijn voor je huis. Het biedt extra opbergruimte en sommige mensen slaan er zelfs hun voorraad exquise wijnen in op. Dat is natuurlijk alleen maar mogelijk als je een droge kelder hebt, maar helaas is dat vaak niet het geval. Vocht in je kelder is een vervelend probleem dat je het best snel en grondig aanpakt. Maar hoe herken je een vochtige kelder?

vochtige kelder

De nadelen van een vochtige kelder

Als je een woning wilt kopen, loont een inspectie van de kelder zeker de moeite. Een droge of een vochtige kelder maakt namelijk een wereld van verschil. Een vochtige kelder leidt tot materiële schade, zoals vochtplekken, schimmelvorming en afbrokkelend pleisterwerk. Ook bestaat het risico op geurhinder. Vocht in de kelder veroorzaakt een muffe, onaangename geur die zich ook in de rest van je woning kan verspreiden.

Een droge kelder daarentegen is een extra leefruimte, die je behalve als opbergruimte ook als hobbykamer of als speelruimte kunt gebruiken.

De kenmerken van een vochtige kelder

Een vochtige kelder is niet uitzonderlijk. Dat heeft uiteraard veel te maken met de natte Belgische grond. Als de betonstructuur van je kelder de ondergrondse druk van dat water niet meer aankan, zal er water binnensijpelen. Maar er zijn nog verschillende andere soorten vochtproblemen, elk met hun kenmerken:

  • Condensatievocht herken je aan de vochtige muren en beslagen ramen. Dit probleem ontstaat door temperatuurwisselingen en slechte ventilatie. Gelukkig kun je er vrij makkelijk vanaf raken door de temperatuur in je kelder constant te houden en door een goede ventilatie.
  • Vocht veroorzaakt door scheuren en beschadiging van de muren komt vaak voor in oude woningen. Je herkent het aan afbladderende verf, loslatend stucwerk en schimmelvorming.
  • Constructiefouten van de kelder geven problemen met grondwater. Op plaatsen waar het grondwaterpeil te hoog staat, kan er water door de muren komen.
  • Kimlekkage is het gevolg van een slechte verbinding van de grond met de muur. Je muren laten injecteren met een waterafstotende gel kan een oplossing bieden.
  • Ten slotte leiden ook drainageproblemen of een lek in de waterleiding tot een vochtige kelder.

Een vochtige kelder is een element dat zeker meespeelt in je beslissing om een woning al dan niet te kopen. Voor ernstige vochtproblemen zul je een gespecialiseerde firma moeten inschakelen, wat heel wat extra kosten mee zich meebrengt.

Dit artikel delen

Suggesties voor u