Zo ontwerp je een kindveilig huis

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
11 maart 2021

Tips & tricks

Peuters en kleuters houden van een uitdaging. Ze zijn nieuwsgierig en gaan continu op zoek naar nieuw ‘speelgoed’ in huis. Het is dan ook de kunst om jouw woning kindveilig te maken en alle gevaarlijke voorwerpen en situaties in kaart te brengen en je kleine lieverd vervolgens op afstand te houden. Onze tips:

sécurité enfants

Bekijk de wereld door de ogen van je kind

Gevaren schuilen in een klein hoekje met kinderen in huis. Het is zaak om de problemen op voorhand op te sporen, vóór dat je kindje het doet. Verlaag je daarom naar het niveau van je kind en onderzoek je huis van op deze hoogte. Met je ooghoogte op 1 meter ontdek je al snel tientallen nieuwe risicosituaties waaraan je voorheen niet had gedacht.

De gevaren van elektriciteit

Dat stopcontacten en stekkerdozen een risico met zich meebrengen, spreekt voor zich. Op stopcontacten kun je kleine sloten plaatsen. Maak kabels vast of verberg ze zo veel mogelijk, want kinderen durven daar weleens aan te trekken, waardoor er een zwaar toestel of een lamp naar beneden kan tuimelen … Van zodra je kind een bepaalde leeftijd heeft bereikt, is het belangrijk om hem op de gevaren van elektriciteit te wijzen, zodat hij er vanzelf afblijft.

De keuken = géén speelterrein

Geen plek is zo riskant als de keuken. Van heet water tot scherpe voorwerpen: uit deze ruimte hou je je kinderen beter buiten! Plaats een hekje en maak duidelijk dat de keuken verboden terrein is.

Trappen, deuren, ramen

Hekjes zijn eveneens onmisbaar in de buurt van de trap. Een poortje of traphekje voorkomt dat je peuter de trap op of af gaat wanneer zijn motoriek dat nog niet toelaat en wanneer hij de hoogteverschillen nog onvoldoende kan inschatten. Op buitendeuren en ramen zet je dan weer het best een slot.

Een leuke en veilige plek voor je kinderen

Tip: Voorzie genoeg plekken in huis waar je kind honderd procent zichzelf kan zijn. Met een superaantrekkelijke kinderhoek – zonder veiligheidsrisico’s – worden de risicoplekken in huis van zelf minder uitnodigend voor je grijpgrage kruiper.

Dit artikel delen

Suggesties voor u