4 gouden tips om betaalbaar en duurzaam te wonen

Geschreven door Renaud Chaudoir op 28 april 2014

Bijna-energieneutraal tegen 2021

Tegen 2021 verwacht Europa dat alle nieuwbouwwoningen bijna-energieneutraal zijn. Die zogenaamde BEN-woningen verbruiken niet alleen weinig energie, ze produceren ook zelf energie dankzij zonnepanelen of een warmtepomp. In oude woningen ligt het energieverbruik een pak hoger, maar toch zijn er een aantal factoren die je energiefactuur danig kunnen verlagen. Leer vandaag al hoe je betaalbaar en duurzaam kunt wonen!

 

Zet de thermostaat een graadje lager

Betaalbaar en duurzaam wonen vraagt niet zulke grote inspanningen als je misschien zou verwachten. De thermostaat een graadje lager zetten zorgt al voor een besparing in je portemonnee van 7 procent. Het is verstandig om je thermostaat aan te passen aan de omgevingstemperatuur buiten. Dat wil dus zeggen dat het ’s winters binnen geen 23 graden moet zijn. Je kunt gerust met een trui aan de dag doorkomen. 20 graden is een zeer aangename binnentemperatuur. Regel je bovendien de temperatuur in elke kamer apart, dan scheelt dat je nog eens 5 euro per thermostaatkraan.

Installeer een condensatieketel

Ben je aan een nieuwe verwarmingsketel toe, kies dan voor een condensatieketel op aardgas. Die is goed voor je portemonnee én het milieu. Je bespaart er tot 30 procent energie mee, in vergelijking met een klassieke ketel. Je wint er zo’n 300 euro mee per jaar.

Vervang je gloeilampen door LED-lampen

De Europese regelgeving verbiedt nog langer de verkoop van gloeilampen, maar wedden dat er bij jou thuis nog heel wat hangen. Vervang deze oude en energieverslindende peertjes – een klassieke gloeilamp geeft een rendement tussen de 5 en 10 procent – door gloednieuwe LED-lampen en je bespaart tot 80 procent energie in vergelijking met traditionele gloeilampen.  De meerprijs van LED-lampen win je dus snel terug.

Bespaar water

Niet alleen verwarming- en elektriciteit, ook water kost veel geld. Probeer daarom zuiver drinkwater zoveel mogelijk te gebruiken waarvoor het dient: om te drinken. Je auto wassen doe je best met regenwater dat je in een regenton opvangt. Het toilet doorspoelen, idem dito. Neem ook liever een douche dan een bad. Op die manier verbruik je tot 60 liter water minder!

 

Lexicon