A+A House, ontworpen door het architectenbureau DVA Arhitekta

Geschreven door Renaud Chaudoir op 5 september 2013

Trendy woning met originele vormen

Een design woning met aparte vormen: dat is het concept waaraan het Kroatische architectenbureau DVA Arhitekta zich heeft gewaagd. Het bureau heeft een rijwoning in Zagreb grondig gerenoveerd en een erg originele aanpak gehanteerd. Het huis in de Kroatische hoofdstad, dat A+A House werd gedoopt, wordt op dit ogenblik bewoond door een jong gezin.

Continuïteit en breuk

Het A+A House project is ontworpen op maat van een jong en modern gezin dat een rijwoning in een wijk in Zagreb heeft gekocht (waar ze zijn opgegroeid). Om de woning te renoveren, doen het gezin een beroep op het architectenbureau DVA Arhitekta. Ondanks de mogelijkheid om het pand uit te breiden, beslist het jonge koppel om de originele contouren van het huis te bewaren en de architectuur van de buurt niet te verstoren. Het resultaat van dit project is een design woning die door ongewone vormen wordt gekenmerkt en zowel binnen als buiten een heel moderne uitstraling heeft.   

Uitstraling van deze trendy woning

Op het eerste gezicht past de woning  bij de stijl van het aanpalende huis, maar toch is er heel wat extra ruimte voorzien (vooral aan het dak). Het dakraam werd ontworpen om de ruimte onder het dak zo optimaal mogelijk te kunnen benutten. Het dak werd met pannen van dezelfde grootte uitgerust, terwijl de gevelbekleding een heel onregelmatige vorm heeft.

Intiem en warm interieur

De look van de buitenkant is mooi in contrast met het interieur, dat een beetje meer conventioneel is. Het elegante en moderne interieur wordt gekenmerkt door het veelvuldig gebruik van hout en door neutrale kleuren waardoor de woning rust uitstraalt. Door een uitgekiende indeling van de kamers is er bovendien een extra verdieping gebouwd. De trap vormt zonder twijfel de blikvanger van deze design woning. Het is een functionele trap die de verschillende verdiepingen met elkaar verbindt.