Aantal bouwvergunningen stijgt met een vijfde

Geschreven door Renaud Chaudoir op 8 oktober 2012

Bouwsector blijft op zijn hoede

Tijdens de eerste helft van dit jaar zijn er in België 25.298 bouwvergunningen toegekend voor nieuwbouw woningen en appartementen. Dat blijkt uit de cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie (FOD). Het is een stijging van een vijfde in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Toch blijft de situatie in de bouwsector broos en van een echte heropleving is er voorlopig geen sprake. 

Bouwvergunningen stijgen voor huizen en appartementen 

 

Volgens de officiële cijfers werden er tijdens het eerste semester van 2012 25.298 woningen (eengezinswoningen en flats) in ons land vergund. Het aantal bouwvergunningen voor eengezinswoningen (12.125) lag 18 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar en het aantal bouwvergunningen voor appartementen (13.173) steeg met 23 procent. Het aantal vergunningen voor renovaties bedroeg van januari tot juni 2012 13.745 en bleef daarmee ongeveer stabiel.

Bouwvergunningen in 2011 ondermaats

2011 was een rampjaar voor de bouwsector. Er werden toen over het hele jaar slechts 44.435 bouwvergunningen toegekend, het laagste aantal sinds 2002. Dat de situatie gedurende de eerste zes maanden van dit jaar is verbeterd, is een goede zaak. Maar als we het vergelijken met een ‘normaal’ jaar is het aantal vergunningen nog altijd aan de lage kant.  

Situatie blijft broos

De toename van het aantal toegekende bouwvergunningen doet hopen op een herstel van de activiteit in de bouwsector, maar voorlopig is er geen reden tot optimisme. De Confederatie Bouw wijst erop dat het herstel broos blijft. Het resultaat van het eerste semester 2012 ligt bijvoorbeeld nog altijd een pak lager dan in de periode 2004-2008. Wat de tweede jaarhelft brengt, blijft onduidelijk en in 2013 wordt zelfs een toename van de werkloosheid verwacht wat een negatieve impact zal hebben op de vraag. 

 

Lexicon