Activiteiten bouwsector op laag pitje

Geschreven door Renaud Chaudoir op 24 december 2012

Bouwbarometer neemt diepe duik

De Bouwunie, die de belangen van de kmo’s in de bouwsector vertegenwoordigt, heeft onlangs zijn bouwbarometer bekend gemaakt. In het vierde kwartaal van dit jaar daalt die tot 94,5 punten, een absoluut dieptepunt. Ten opzichte van het derde kwartaal van dit jaar is dat een daling met maar liefst anderhalf indexpunt. Door de crisis zijn mensen terughoudend om te investeren, ook in vastgoed.

Lage investeringsbereidheid bij particulieren

In ‘normale’ omstandigheden zit de bouwbarometer rond de 100 punten. Op dit ogenblik geraken de orderboekjes van de kmo’s uit de bouwsector maar moeizaam gevuld. 37% van de bedrijven heeft vandaag minder werk dan in september 2012, terwijl 18 procent meer om handen heeft. De oorzaak is duidelijk: de crisis tiert welig en ook de onderlinge concurrentie doet zich gevoelen. Voeg daarbij nog de lage investeringsbereidheid van particulieren en de illegale tewerkstelling van goedkope arbeidskrachten en het plaatje ziet er niet rooskleurig uit.

Bouwsector deelt in algemene malaise

De bouwbarometer staat al een tijdje in het rood. Het is sinds het voorjaar van 2011 geleden dat hij nog positief kleurde. Ook 2013 kondigt zich slecht aan. 40 procent van de kmo’s uit de bouwsector verwacht volgend jaar minder business te doen. “De malaise en vooral de lage investeringsbereidheid houdt spijtig genoeg aan”, aldus de Bouwunie. “Bovendien neemt de oneerlijke concurrentie nog toe, waardoor het voor bouwondernemingen die met eigen werknemers hun brood trachten te verdienen steeds moeilijker gevuld geraken.” 

Minder jobs, meer faillissementen

Bovendien heeft afschaffen van de steunmaatregelen van de overheid een negatieve impact op de werkgelegenheid in de bouwsector. De afgelopen maanden zijn er volgens de Confederatie Bouw duizenden banen gesneuveld, terwijl er de voorbije jaren voortdurend meer jobs bijkwamen. Ook het aantal faillissementen loopt hoog op. De vertegenwoordigers uit de sector pleiten dan ook voor een verlaging van de loonkosten.

Lexicon