Almaar stijgende huizenprijzen… maar het einde is in zicht!

Geschreven door Renaud chaudoir op 6 mei 2014

De immer stijgende huizenprijzen in 2013

Wie vorig jaar een woning of appartement wilde kopen, moest daarvoor heel diep in de buidel tasten. Het hele jaar door stegen de huizenprijzen, tot 2% sneller dan de inflatie. De prijzen van appartementen evolueerden zelfs 3% sneller. Vooral de dalende werkloosheid en een licht herstel van de economie dreven de vraag naar woningen op. De stijging lag overigens min of meer binnen de verwachtingen. Dit jaar zouden de prijzen opnieuw dalen.

 

Overwaardering van huizenprijzen fel overdreven

De hoge huizenprijzen lokten al heel wat reacties uit. Volgens sommige experts zouden de vastgoedprijzen tot 60% te hoog liggen, een overwaardering van jewelste die de markt heel wat schrik aanjoeg. Andere analyses gaven echter heel wat bescheidener en minder spectaculaire cijfers aan. Eén van deze analyses nam, volgens het regressiemodel, onder meer het huizenaanbod, de rente en de demografische samenstelling van België in acht en schatte de overwaardering op 6%.

Reële daling van de huizenprijzen in 2014

Voor wie van plan is om in 2014 een woning of appartement te kopen, is er goed nieuws. De vastgoedexperts verwachten dit jaar een correctie op de overwaardering, waardoor de vastgoedprijzen met ongeveer 3% zullen dalen. Sommige experts voorspellen zelfs nominale dalingen tot 15%. Vooral de verkiezingen en de staatshervormingen die erop volgen, zullen de daling inzetten. Doordat de prijsstijgingen dus lager uitvallen dan de inflatie, ondergaan de vastgoedprijzen dit jaar een reële daling.

Ons advies? Wacht tot na de verkiezingen voor je koopt

De prijzen op de vastgoedmarkt gaan al een hele tijd in stijgende lijn, maar dit jaar zou daar een einde aan moeten komen. Ben je van plan om dit jaar een woning of appartement te kopen? Wacht dan zeker de verkiezingen en staatshervormingen af. Vooral in het derde en vierde kwartaal zullen die resulteren in lagere huizenprijzen. 

 

Lexicon