Pierre Hermant - Batibouw 2014

Batibouw 2014: steeds meer verbonden

Geschreven door Marie Pok op 17 februari 2014

Essentielle Immo

Van 20 februari tot 2 maart is er de 55ste editie van Batibouw in de Heysel, dat met zijn 120000m² het grootste bouwsalon van de Benelux is. Dit jaar een 1000-tal exposanten en 2500 merken. 

Pierre Hermant - Batibouw 2014

Zero-energy-woningen, betaalbaar wonen en hout

Een Europese richtlijn, betreffende het energieverbruik bij gebouwen, bepaalt dat vanaf 2021 alle nieuwe gebouwen een quasi nul energieverbruik dienen te hebben. Bovendien zal de nodige energie door hernieuwbare bronnen moeten geproduceerd worden. België heeft m.a.w. nog heel wat werk voor de boeg. 

 

"Voor Brussel is deze maatregel bijzonder complex omdat er nog weinig beschikbare bouwkavels zijn", vertelt ons Pierre Hermant, managing director van FISA, het bedrijf dat hat salon organiseert. “De regio heeft zijn wetgeving daarom aangepast: vanaf 2015 dienen alle nieuwe gebouwen, die in Brussel worden gebouwd, te voldoen aan de lage energienormen die zijn opgelegd door Europese richtlijnen. Maar de echte vraag is hoe op de meest efficiënte manier bestaande gebouwen aan deze richtlijnen te laten voldoen, want hieromtrent is geen enkele wetgeving. Dit is vaak veel duurder, tenzij het bestaande gebouw tot de basis wordt gestript en van daaruit weer opgebouwd wordt.

 

“De bouwsector dient dus zeer innovatief uit de hoek te komen” Gaat Pierre Hermant verder. “Gezien de energieprijzen is de consument wel de vragende partij. In Wallonië betekent een passieve woning bouwen volgens de normen, een meerprijs van 15% op de bouwkosten.”

 

U vindt alles omtrent passief wonen en hernieuwbare energie in paleis 10.

En wat over het tweede aspect van de beurs: betaalbaar wonen?

“Om mensen aan te moedigen om te bouwen, is het essentieel om fiscale stimuli aan te bieden. Er moet herinnerd worden dat 40% van een persoonlijke hypotheek fiscaal aftrekbaar is. Andere bonussen en fiscale voordelen zijn verschillend van regio tot regio, wat het voor de bouwer in spe best ingewikkeld maakt. Daarom moedig ik elke exposant aan om verklaringsmodellen per regio te maken. Dit is niet gemakkelijk, maar de exposanten moeten leren om het individueel voordeel van hun producten voor elke klant te kunnen aantonen."

 

Op Batibouw heeft 83% van de bezoekers concrete plannen, waarvan 50% er al actief mee bezig is op het moment dat ze het salon bezoeken en de rest gepland is op een termijn van 2 tot 3 jaar. Het aantal toeristen is bijzonder laag in tegenstelling tot, bijvoorbeeld, salons zoals het Autosalon” zegt Pierre Hermant.

En wat met de hype van collectief wonen die al enkele jaren bezig is?

"Dit is een goede oplossing om de moeilijke financiële realiteit te overwinnen. De tijd van de vrijstaande villa op een groot terrein is nog niet gedaan, maar steeds meer mensen beseffen dat de bouwprijs, maar ook de onderhoudskosten en verwarming bijzonder hoog liggen.”

 

Vanaf zondag 23 februari worden op het salon elke dag informatiesessies gehouden in de Conference Room (hal 5) betreffende betaalbare huisvesting. Op zondag 23, woensdag 26 februari en zaterdag 1 maart zijn er informatiesessies over groene premies en fiscale voordelen.

En het derde thema?

Hout. Een materiaal dat prima voldoet aan onze drang naar cocooning en authenticiteit. Hout geeft een warme sfeer, die bovendien helemaal "vintage" en ambachtelijk is. In dit digitale tijdperk is het goed om terug te grijpen naar het concrete, het reële, het stevige. Hout past perfect in deze trend. De toepassingen zijn legio: meubels, keukenaanrecht, maar zeker ook in de badkamer, voor vloeren en wanden, ... "

Nog eyecatchers dit jaar?

De Orde der architecten dat zijn vijftig jaar bestaan vierde in 2013, wordt in the picture gezet. De tien kubussen, versierd met foto's van architectuur, citaten, grafische elementen, enz.  die de orde het voorbije jaar in elke provincie plaatste, zullen in de Park lane, de centrale as tussen de verschillende hallen, uitgestald staan. En uiteraard is er de Belgian Building Awards waar elke architectuur liefhebber met veel ongeduld naar uitkijkt.

 

Praktische informatie:

  • Batibouw 2014
  • Brussels Expo
  • Professionals: donderdag 20 februari 2014 - van 10u tot 18u30 en vrijdag 21 februari 2014 - van 10u tot 21u.
  • Groot publiek: van zaterdag 22 februari tot en met zondag 2 maart 2014 - van 10u tot 18u30. Donderdag 27 februari tot 23u.

Lexicon