Geraardsbergen, Vlaamse Ardennen, picture by LimoWreck

Belangstelling voor wonen in Vlaamse Ardennen blijft toenemen

Geschreven door Geert Degrande op 24 mei 2016

In een steeds meer geglobaliseerde wereld die ook almaar meer mogelijkheden biedt om van thuis uit te werken, waardoor het mogelijk is om minder uur in de files door te brengen, groeit het besef dat afstanden in een piepklein landje als België eigenlijk te verwaarlozen zijn. In toenemende mate zoeken mensen dan ook woongelegenheid op plaatsen die vroeger niet als grote aantrekkingspolen golden en die daardoor eigenlijk relatief betaalbaar blijven. Eén van de regio’s die daar volop van profiteren is die van de schilderachtige Vlaamse Ardennen. Zowel Lesley Deville (Agence Deville) als Sophie Beguin (Immo Beguin) bevestigen dat de belangstelling voor de regio blijft toenemen. “En terwijl mensen vroeger deze regio in hoofdzaak kozen voor de rust, het groen, de glooiende landschappen en de kleine landweggetjes, zien we ook een toenemende belangstelling voor appartementen”, geeft Lesley Deville aan. 

Opnieuw een kopersmarkt

Bij Immo Beguin, dat zijn kantoor in Ronse onlangs heeft verhuisd naar een pand op de Grote Markt en dat enkel actief is in verkoop en niet in verhuur, kijkt Sophie Beguin tevreden naar de recentste marktontwikkelingen. “Er is duidelijk weer sprake van een kopersmarkt”, zegt ze. “We merken een grote belangstelling, zowel bij jonge mensen die op zoek zijn naar een woning in de Vlaamse Ardennen & Zuid-West-Vlaanderen als bij investeerders die de aanhoudende lage rente nu wel onderhand beu zijn en dus op zoek gaan naar alternatieven om hun centen te doen opbrengen. Zowel de appartementen als de woningen doen het goed en er is zowel belangstelling voor bestaande woningen als voor nieuwbouwWe voelen voorts ook duidelijk aan dat de opendeurdagen die we regelmatig organiseren drempelverlagend werken. Mensen die misschien aan het aftasten waren en voorzichtig de mogelijkheden onderzochten om te kopen, krijgen op die manier een duidelijk zicht op onze transparante aanpak. Ook bij Lesley Deville klinkt eenzelfde geluid. “Na een koude aprilmaand komt de lente eindelijk in het land”, lacht ze “en dat is ook te zien aan het gemoed van de mensen. Voor onze kijkdag voor een woning in Lierdeontvingen we in het weekend van 7 mei 25 gegadigden. Dat is natuurlijk niet enkel aan het goede weer te wijten, het is ook een goede barometer voor de almaar toenemende interesse van de kopers.”   

Levendige markt

Zowel Agence Deville als Immo Beguin blijven dus niet met de armen gekruist zitten wachten tot er beweging komt. “Natuurlijk verzorgen we de promotie om de verkoop voor onze klanten een duwtje in de rug te geven”, stipt Lesley Deville aan. “We doen dat via verschillende kanalen, zodat onze klanten duidelijk zien dat we op geen inspanning kijken om voor hun pand zo snel mogelijk een koper te vinden. Voor de komende weken staat de agenda dan ook behoorlijk vol met verschillende kijkdagen.” Dat betekent dat er ook nog altijd een voldoende groot aanbod is van woningen die te koop worden aangeboden. “Verkopers zijn niet over dezelfde kam te scheren”, zegt Lesley Deville. “Het gaat bijvoorbeeld niet enkel over oudere mensen die kleiner gaan wonen en liever naar een appartement in één van de steden verkassen, maar ook om jonge mensen die voor een andere woonomgeving willen opteren. En ook in dit verband is diversiteit troef. Zo hebben we vorige week nog een appartement verkocht aan jonge mensen die het echt gehad hadden met hun tuin. Dat betekende meteen ook dat hun woning in het groen, op de markt kon komen en het spreekt voor zich dat daar grote belangstelling voor was. Want de Vlaamse Ardennen blijven aanspreken.” Het illustreert dat de markt volop beweegt en dat eigenlijk iedereen zijn gading kan vinden. “Ik heb de indruk dat mensen wat minder honkvast worden dan ze in het verleden altijd zijn geweest”, zegt Sophie Beguin. “Nog altijd blijven Belgen gemiddeld langer in hun woning wonen dan de mensen uit onze buurlanden, maar mede door de gewijzigde omstandigheden – er komen ook nogal wat woningen op de markt van mensen die scheiden – is dat toch aan het veranderen. In Zuidwest-Vlaanderen en de Vlaamse Ardennen blijven vraag en aanbod daardoor goed op elkaar afgestemd.”

Geraardsbergen, Vlaamse Ardennen, picture by LimoWreck

Betaalbare prijzen

Vandaar ook dat de prijshausse die normaal met de grotere belangstelling gepaard zou moeten gaan, relatief goed onder controle blijft, al blijft er volgens cijfers van de FOD Economie toch nog wel wat sprake van verschillen. Zo liggen de gemiddelde verkoopprijzen van de woonhuizen in Oudenaarde en Zottegem ongeveer op hetzelfde peil, maar wel toch zowat 30.000 tot 40.000 euro hoger dan in Geraardsbergen en Ronse en 20.000 tot 30.000 euro lager, dan in gemeentes met een wat meer pittoreske naam en faam zoals Horebeke, Zwalm en Kruishoutem. Nog volgens deze cijfers zouden de prijsverschillen tussen de verschillende steden minder groot zijn voor de appartementen. Prijsvergelijkingen zijn evenwel altijd gevaarlijk. “Je kan geen appelen met citroenen vergelijken”, haalt Lesley Deville het bekende gezegde uit de kast. “Het komt er altijd op aan elk pand op zijn eigen mérites te beoordelen, maar over het algemeen vertaalt de grotere belangstelling voor wonen in de Vlaamse Ardennen zich volgens ons inderdaad zeker nog niet in exuberante prijsstijgingen. En zo lang dat niet het geval is, is dat ook een reden om de belangstelling te zien blijven toenemen.”     

Uniek bouwproject Parkhof  

Om op de wensen van de kandidaat-bouwers én de veranderende woontrends in te spelen is, nemen ook ontwikkelaars initiatieven. Zo bouwt Arta Building in Schorisse, op slechts zes kilometer van Oudenaarde, twaalf  ruime en volledig afgewerkte pastoriewoningen in een groen domein van bijna 5.000 vierkante meter. Er is ook voldoende parkeergelegenheid, terwijl de auto’s zelf op het domein geen doorgang hebben. De energiezuinige woningen met veel lichtinval zijn gericht op het zuiden en hebben allemaal een eigen tuin. Bovendien kunnen de woningen naar eigen smaak en keuze worden afgewerkt. De verkoop van de woningen op dit woonpark is toevertrouwd aan Immo Beguin. “We wachten om de verkoop volledig te lanceren tot de modelwoning af is, wat voorzien is voor begin juni ”, zegt Sophie Beguin, “We merken dat verkopen op plan toch wat moeilijker is geworden. Eens kopers de modelwoning kunnen bezichtigen, gaat de verkoop vrij vlot. Ook de financiering is beter in te schatten voor woningen die gebouwd zijn, waardoor mensen een duidelijker beeld krijgen van het kostenplaatje. Ondertussen blijven we ons vanuit onze kantoren in Ronse, Kortrijk en Waregem concentreren op het verkopen van de diverse woningen die we nu in portefeuille hebben. Onze gratis schatting, onze transparante aanpak en onze inspanningen om woningen die te koop zijn goed in de markt te zetten, worden door onze klanten naar waarde geschat, zodat zij zich ook tot onze ambassadeurs ontpoppen.”    

Lexicon