Belastingvermindering voor vastgoedeigendom

Geschreven door Renaud Chaudoir op 12 november 2012

Belastingaangifte: welke belastingvermindering voor vastgoedeigenaars?

De belastingaangifte omtrent het kopen en/of verbouwen van vastgoed, werd onder invloed van de regering Di Rupo sterk gewijzigd. Sommige maatregelen voor belastingvermindering werden afgeschaft, terwijl anderen vanaf 2012 in werking traden. Als je weet waarvoor je zoal belastingvermindering kan krijgen, kan je heel wat euro’s besparen. Daarom zetten wij voor jou even alle maatregelen op een rijtje waarmee je uiteindelijk misschien minder belastingen moet betalen!

Terugbetaling van je hypothecaire lening

Wie een woning koopt of verbouwt en daarvoor een hypothecaire lening afsloot, kan nog steeds genieten van een mooie belastingvermindering. De enige voorwaarde is dat je een hypothecaire lening aanging voor de afbetaling van je eigen en enige woning.

 

Voor de terugbetaling van je hypothecaire lening, samen met interesten en de premies voor de schuldsaldoverzekering, kan je tot 2.200 euro belastingaftrek krijgen voor de inkomsten van 2012 (aanslagjaar 2013). Gedurende de eerste tien jaar van je hypothecaire lening wordt dat bedrag zelfs verhoogd met 710 euro.

Energiebesparende investeringen

Sinds 1 januari 2012 heeft de regering bijna alle belastingverminderingen op investeringen voor energiebesparende maatregelen afgeschaft. Vanaf die datum krijg je enkel nog voor de investering in dakisolatie recht op belastingvermindering.

 

Om de investering in dakisolatie te bekostigen, mag je tot 30% van je uitgaven die gemaakt werden in 2012 (de factuursom, BTW inbegrepen) inbrengen in je belastingaangifte van 2013. Het maximumbedrag voor de belastingvermindering voor dakisolatie bedraagt 2.930 euro per woning.

Beveiliging van je woning

Zowel huurders als eigenaars kunnen genieten van belastingvermindering voor het bekostigen van een betere beveiliging van hun woning. De werken dienen evenwel te gebeuren door een erkende aannemer, zodat de kwaliteit van de beveiligingsinstallatie gegarandeerd is.

 

Om je huis beter te beveiligen, krijg je voor de installatie of aansluiting van een alarmsysteem belastingvermindering. Je kan tot 50% van je uitgaven in geven in je belastingaangifte van 2013, met een maximum van 730 euro.

 

Lexicon