investeren in vastgoed

Beleggen in vastgoed: nog altijd een slimme zet!

Geschreven door Renaud Chaudoir op 7 april 2015

Is investeren in vastgoed nog altijd een goed idee? Het is een veel gestelde vraag die heel wat mensen bezighoudt. Nu de woonbonus is herzien, heerst er onzekerheid in de sector en zijn mensen minder geneigd om de stap te zetten naar een nieuwe woning. Is vastgoed nog altijd een interessante belegging? In dit artikel kom je het antwoord te weten!

investeren in vastgoed

Vertrouwen in vastgoedsector op laag pitje

Vertrouwen is een sleutelwoord voor wie gaat beleggen. Investeringen in obligaties, kunst en woningen: zonder vertrouwen is de kans klein dat mensen de stap zetten om te investeren. En laat dat nu net zijn waar het schoentje tegenwoordig knelt in de vastgoedsector. De onzekerheid die de woonbonus veroorzaakte, is een slechte zaak. Bovendien was er ook onzekerheid over de vastgoedprijzen, waardoor mensen de kat uit de boom kijken. 

Schaarste zorgt voor stijgende vastgoedprijzen

Belgen houden van bouwen. Er worden nog altijd heel wat gebieden verkaveld en de kavels kunnen op veel interesse rekenen. Daardoor wordt bouwgrond schaars, wat de prijs de hoogte injaagt. De laatste tien tot twintig jaar zijn de prijzen van bouwgronden heel sterk gestegen. De prijsstijging is de laatste jaren minder fel, maar blijft wel aanhouden.

De strengere energienormen die door de overheid worden opgelegd, vergen bovendien een aanzienlijke investering. Je verdient die op termijn wel terug, maar je moet de centen natuurlijk op tafel kunnen leggen.

Investeren in vastgoed beoogt de lange termijn

Ondanks alles blijft beleggen in vastgoed interessant. Het is en blijft een betrouwbare investering waarvan het rendement is gegarandeerd en die je op lange termijn geld opbrengt. Uiteraard moet je omzichtig te werk gaan en alle opties in rekening nemen.

Rente staat historisch laag

Hoeveel je uiteindelijk voor je woning betaalt, hangt voor een groot gedeelte af van de rente voor hypothecaire leningen. En die staat de laatste maanden historisch laag. Het is een factor die duidelijk in het voordeel speelt van de vastgoedsector. Het bedrag dat je maandelijks aan de bank betaalt, blijft binnen de perken en op het einde van de rit ziet het kostenplaatje er ook rooskleurig(er) uit.

Banken zijn wel strenger geworden in het toekennen van leningen. Leningen met een afbetalingstermijn van dertig jaar worden nog amper afgesloten en eigen kapitaal is een must geworden om aan een vastgoedproject te beginnen.

 

Lexicon