De Belg krijgt nog steeds waar voor zijn geld bij de aankoop van een woning

De Belg krijgt nog steeds waar voor zijn geld bij de aankoop van een woning

Geschreven door Renaud Chaudoir op 21 november 2014

We vergelijken de woningprijzen in België met die in het buitenland

Een huis of appartement kopen in België is niet evident, zeker niet voor jonge starters. Banken stellen steeds strengere eisen aan wie een lening wil en de eigen inleg wordt steeds belangrijker. Toch is het al bij al goed gesteld met de Belgische vastgoedmarkt: ten opzichte van onze buurlanden scoort België goed op vlak van prijs/kwaliteit. Century 21 onderzocht hoeveel je krijgt voor een budget van 250.000 euro…

De Belg krijgt nog steeds waar voor zijn geld bij de aankoop van een woning

De gemiddelde prijs van een woning in België

De gemiddelde prijs van een woning schommelde gedurende de afgelopen 6 maanden rond de 195.000 euro, ongeveer hetzelfde als in dezelfde periode vorig jaar. Met een budget van 250.000 euro kom je vandaag dan ook ruimschoots toe, al zal je altijd wel ergens moeten inleveren op de kwaliteit. Een goed gelegen woning dat voor dit bedrag te koop staat zal je vaak nog verder moeten afwerken, terwijl je bij een volledig afgewerkte woning vaak moet inboeten op de oppervlakte.

Wonen in België: Vlaanderen ten opzichte van Wallonië

Opvallend is het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië: wie over de taalgrens gaat wonen, mag voor hetzelfde budget iets meer verwachten. Met het voorgenoemde budget ben je er bijvoorbeeld een mooie gezinswoning met garage, tuin én zwembad rijker. In Vlaanderen heb je voor hetzelfde budget pakweg een rijwoning of een eengezinswoning van 150 m². Wie echt waar voor zijn geld wil, kan dus maar beter zijn Frans opfrissen!

België scoort goed in vergelijking met het buitenland

Maken we echter de vergelijking met het buitenland, dan scoren zowel België als Vlaanderen goed op vlak van de prijs/kwaliteit verhouding. Zeker als we de prijzen in stedelijke gebieden bekijken. Wil je bijvoorbeeld in de buurt van Parijs gaan wonen, dan geraak je met een budget van 250.000 euro niet verder dan een kleine openstaande woning van 56 m², in Londen kom je er zelfs niet verder mee dan een kleine studio van 30 m².

 

Je krijgt in België dus nog steeds waar voor je geld bij de aankoop van een woning of een appartement, iets wat in West-Europa steeds uitzonderlijker wordt. Toch moet de overheid blijven inzetten op eigendomsverwerving, want door de strenge kredieteisen en de eigen inleg die steeds belangrijker wordt, is er een steeds hogere druk op het moment van aankoop.

 

Lexicon