woningen pas te koop

Belgen blijven honkvast

Geschreven door Renaud Chaudoir op 6 oktober 2015

Woningen pas te koop gesteld als het écht niet anders kan

Belgen zijn erg gehecht aan de omgeving waar ze wonen en verkopen hun woning alleen als het echt niet anders kan. Dat blijkt uit een onderzoek van Century 21 bij 1.400 eigenaars. De voornaamste redenen om een woning te koop te stellen, zijn een overlijden of een echtscheiding. Duurzame of maatschappelijke motieven zoals compacter wonen zijn (voorlopig) niet aan de orde. 

woningen pas te koop

Belg blijft gemiddeld 30 jaar in dezelfde woning

Dat de Belg veel waarde hecht aan honkvastheid blijkt uit het feit dat hij gemiddeld 30 jaar in hetzelfde huis of appartement blijft wonen. Verhuizen is alleen aan de orde als er dwingende redenen zijn. Een verandering van de gezinssituatie is de meest voorkomende reden: een overlijden, één echtscheiding of wanneer een van de bewoners naar het rusthuis verhuist. 

Uit het onderzoek blijkt verder dat zo’n vijftien procent zijn woning verkoopt wegens financiële redenen. Als iemand door omstandigheden z’n lening niet meer kan afbetalen, is een gedwongen verkoop het logische gevolg.  

Compacter wonen nog geen gemeengoed

In de toekomst zullen we met z’n allen compacter en duurzamer moeten wonen. Maar dat is nog geen gemeengoed geworden in de hoofden van de Belgen. Ze verkopen hun woning niet wegens ‘omgevingsfactoren’. Amper 7,5 procent verhuist om dichter bij het werk te wonen en slechts 6,1 procent om kleiner (of groter) te wonen. De Belg blijft liever in z’n droomhuis en vindt het niet erg om een langer woon-werktraject af te leggen met de (bedrijfs)wagen.

Eerst woning verkopen?

De terughoudendheid van de Belg om te verkopen is niet uit de lucht gegrepen. Een woning verkopen is een belangrijke stap en er komt heel wat bij kijken. Bovendien moet je overwegen of je eerst je huidige woning verkoopt of een nieuwe woning aankoopt. In het tweede geval krijg je meestal te maken met een overbruggingskrediet en/of een dubbele lening die heel wat druk zetten op je gezinsbudget.    
 
Bron: Century 21 

Lexicon