Een Henry van de Velde label voor de geïntegreerd architecturale verlichting van Frank Sinnaeve en Staphan Gunst voor Flos / Antares.

Belgisch design: Ethischer dan ooit

Geschreven door Marie Pok op 15 februari 2014

Essentielle Immo

Een Henry van de Velde label voor de geïntegreerd architecturale verlichting van Frank Sinnaeve en Staphan Gunst voor Flos / Antares.Met de Henry van de Velde Awards begint het jaar met een soort van afvlakking van de ‘design’ productie in België. Van de Brusselse en Waalse zijde wordt de Franse markt aangesproken met een duidelijke aanwezigheid op Maison & Objet.

And the winner is: diversity. Inderdaad, geen big bottom line, geen hippe trend of openbaringen dit jaar voor het Henry van de Velde label. Hetzelfde geldt trouwens voor de personen en bedrijven die dit jaar werden bekroond met de Henry van de Velde prijs. Diversiteit is de focus van deze editie.

Made in Belgium

De top van 2014 bevat een balans tussen innovatie, traditie en ethiek. Kenmerken die we terugvinden in de carrière van Luc Landuyt, ontwerper voor merken als Ford, BMW en Renault, maar ook bij het ontwikkelingsproces van Jongform, het meubelbedrijf dat elk item in België produceert.

 

Nog meer dan enkel de vorm van het product, gaat een groot deel van de aandacht naar productiemethoden en –technieken om de productie lokaal uit te voeren. Dat is goed, maar ook de korte lofrede van Caro van den Hole, die bekroond werd tot jong talent van het jaar, werd gesmaakt. Haar productie bestaat uit kleine voorwerpen vervaardigd uit klei, textiel en diverse andere materialen. Van een ring vervaardigd uit ijs, tot een performance, schommelt ze tussen design en kunst. Fris en licht. Misschien met nog een licht tekort aan consistentie, maar net als goede wijn, komt dit ongetwijfeld met de jaren…

Belgisch design - Bart Lens voor Jongform, onderneming van het jaar.

Info: www.designvlaanderen.be. De tentoonstelling loopt tot in ‘De Lokketen’, Ijzerenkruisstraat 99, 1000 Brussel.

Belgisch design op Maison et Objets

Maison et Objets, verwelkomende begin dit jaar een nieuwe selectie van de WBDM (Wallonie - Bruxelles Design Mode, een agentschap dat design promoot in het buitenland), dat steeds op zoek gaat naar de nieuwigheden van een generatie kunstenaars die zich in het begin van hun carrière bevinden en met de wereld en de toekomst als focus.

 

Dit jaar komen we ook Gauthier Poulain terug tegen, een naam die in de vergetelheid was geraakt de afgelopen jaren. Met duidelijk meer maturiteit in zijn werk, maar dezelfde spontane tekenwijze en potloodlijn die ontspringt als graffiti. Het concept van zijn modulair meubel blijft echter nog zeer beperkt tot het decoratieve. Heel wat slagvaardiger zijn de concepten van Linadura, een klein bedrijfje waarvan de producten worden ontwikkeld door middel van innovatieve productiesystemen. Deze zijn het resultaat van een nauwe samenwerking tussen technici en ontwerpers. Systemen die werden opgezet door jonge ontwerpers, die een nieuw gestroomlijnd productieproces ontwikkelden waardoor lokaal produceren mogelijk wordt. Zo worden bijvoorbeeld gerecycled kurken en gebogen multiplex gebruikt... Ook voor Sebastien Boucquey, wiens meubels tijdloosheid en patrimonium uitstralen, zijn duurzame materialen het criterium. Zijn combinatie van metaal en bamboe is bijzonder aantrekkelijk.

 

Meer informatie: www.wbdm.be

Lexicon