De Belgische huizenmarkt: wat zijn de verwachtingen voor 2014

Geschreven door Renaud Chaudoir op 19 maart 2014

Mogen we in 2014 een daling van de vastgoedprijzen verwachten, of blijven ze gewoon stijgen?

De laatste jaren bleven de prijzen voor woningen in België maar stijgen. In andere landen in en buiten Europa klapte de huizenmarkt echter volledig in elkaar. Blijven de woningprijzen in 2014 verder stijgen, of stevenen we ook af op een zware achteruitgang? De verwachtingen van de experts zijn niet eenduidig.

 

Is de Belgische huizenmarkt overgewaardeerd?

Volgens de OESO heeft België de meest overgewaardeerde huizenmarkt ter wereld. De woningprijzen zijn in verhouding tot de huurprijzen 63% te hoog, en in verhouding tot de inkomens zelfs 53%. De OESO acht het risico op een daling dan ook reëel.

 

De studiedienst van ING België publiceerde anderhalf jaar geleden reeds hun verwachtingen voor 2014. Zij voorspelden dat de rentevoeten sterk zouden stijgen, net als de eisen wat betreft de eigen inbreng. Voor 2014 voorspelde ING dan ook een daling van de vastgoedprijzen met 15%.

 

Zo’n vaart loopt het voorlopig echter niet, hoewel de situatie op de Belgische huizenmarkt fragiel is en blijft. Elke nieuwe maatregel van overheidswege kan een bruuske verandering teweegbrengen, wat uiteraard te vermijden valt.

Verwachtingen voor 2014: komt er een daling aan?

Een lichte daling van de prijzen van vastgoed in de loop van 2014 is wel erg waarschijnlijk. Zo hield De Tijd een rondvraag bij vastgoedprofessionals. De verwachtingen waren dat na de prijzen van villa’s nu ook de prijzen van appartementen, huizen en bouwgronden zullen dalen. Het betreft echter dalingen van minder dan 1%. Ook volgens een enquête door Ernst & Young bij Europese bedrijven die actief zijn op de vastgoedmarkt, verwacht de meerderheid van de ondervraagden een daling van de prijzen.

 

Ook al worden volgens Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, de woningprijzen 15% overgewaardeerd, een ineenstorting van de markt zit er waarschijnlijk niet aan te komen. Dat dacht men in Nederland echter ook, totdat de prijzen effectief daalden.

Of blijven de woningprijzen gewoon stijgen?

Een heel ander geluid horen we echter bij de Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor’s. Zij voorspellen immers dat de prijs van een gemiddelde woning in België met 1.5% zal stijgen in 2014. Volgens hen hoeven vastgoedeigenaars dus niet bang te zijn van de doemberichten over de vastgoedmarkt. België is immers samen met Duitsland het enige Europese land waar de vastgoedprijzen tussen 2009 en 2014 elk jaar stegen.

Factoren die een rol spelen bij evoluties op de huizenmarkt

Er zijn enkele belangrijke factoren die een rol zullen spelen bij hoe de Belgische huizenmarkt in 2014 zal evolueren.

De evolutie van de rente

De evolutie van de langetermijnrente zal een invloed hebben op de huizenmarkt. Wanneer de rentevoeten stijgen, heeft dat zeker een negatieve impact op de vastgoedprijzen.

De voorwaarden van de banken

Banken eisen een steeds hogere eigen inbreng van wie een lening wil aangaan om een woning te kopen. Tegenwoordig bedraagt de eigen inbreng minstens 30%. Veel jonge koppels kunnen deze hoge bedragen echter niet betalen. Het is dus mogelijk dat in de loop van 2014 de banken zich aan deze situatie zullen aanpassen. Ook de overheid kan ingrijpen.

De woonbonus en andere maatregelen

De regering besliste om tot 1 januari 2015 niets aan de woonbonus te veranderen. Wanneer de veranderingen die op til zijn bekend raken, kan dat zijn weerslag hebben op de huizenmarkt. Ook andere maatregelen van overheidswege beïnvloeden de woningprijzen. 

 

Lexicon