kantoorkosten dalen maar blijven duur

Belgische kantoorkosten dalen, maar blijven aan de dure kant

Geschreven door Renaud Chaudoir op 5 februari 2016

Duurder dan Nederland

Kantoren zijn duur, althans in België. In 2015 bedroegen de jaarlijkse kantoorkosten per medewerker bijna 12.000 euro. Dat is 39 procent duurder dan het Europese gemiddelde en beduidend duurder dan buurland Nederland. Gelukkig merken we de laatste jaren een gestage daling in de kantoorkosten.

kantoorkosten dalen maar blijven duur

Occupier Cost Index

Elk jaar berekent het internationale adviesbureau Colliers International, dat zich specialiseert in commercieel vastgoed, wat kantoorruimte jaarlijks kost per medewerker. Daarbij houden ze rekening met drie onderdelen: ruimte en infrastructuur, medewerkers en organisatie en centrale functies. De gegevens worden gecorrigeerd voor inflatie en vervolgens gebundeld in de Occupier Cost Index (OCI).

Dalende kantoorkosten in België

In 2015 bedroeg de OCI van België 11.759 euro. Vorig jaar was dat nog 12.017 euro. Van 2006 tot 2016 daalden de kantoorkosten trouwens gestaag.

Met die 11.759 euro staat België op de negende plaats in Europa: maar acht Europese landen zijn nog duurder, waaronder Frankrijk (14.130 euro) en Luxemburg (14.859 euro). Het duurste land van Europa? Dat is Zwitserland, waar een bedrijf voor kantoorruimte bijna 18.000 euro moet neertellen per werknemer per jaar. In Nederland (8.857 euro) en Duitsland (9.244 euro) zijn kantoren beduidend goedkoper.

Huurders laten kansen liggen

Volgens Jeroen Govers van Colliers is de prijsdaling een goeie zaak voor België, al blijft het concurrentiële voordeel van landen als Nederland en Duitsland treffend. Bovendien laten huurders van kantoorruimte hier veel kansen liggen, vindt hij. Ons land heeft op dit vlak een echte huurdersmarkt in plaats van een eigenaarsmarkt. Omdat kantoorruimte voornamelijk wordt gehuurd, sta je als huurder in een sterke positie om de huurvoorwaarden (opnieuw) te onderhandelen. Er zijn nu eenmaal veel andere verhuurders op de markt.

Hoe je betere voorwaarden verkrijgt? Govers: “Tijdens een heronderhandeling moet een huurder ook iets te bieden hebben aan de eigenaar. Meestal is dat een engagement om langer in een gebouw te blijven in ruil voor betere voorwaarden.”

Lexicon