Belgische vastgoedmarkt blijft stabiel

Geschreven door Renaud Chaudoir op 18 juli 2012

Vastgoedmarkt in België houdt eerste halfjaar stand

De Belgische vastgoedmarkt hield de eerste zes maanden van 2012 meer dan stand. Dat concludeert CENTURY 21, de nummer één der vastgoedkantoren in België en in de wereld, op basis van een vergelijking van haar cijfers uit de eerste helft van 2012 met deze uit de eerste helft van 2011.

Op de Belgische vastgoedmarkt werd wel een dalend aantal transacties vastgesteld (-8%) maar van de voorspelde vastgoedbubbel was geen sprake. Daarentegen werden de eerste zes maanden meer panden op de markt aangeboden (+19%), en ook de gemiddelde prijs steeg met ongeveer 4%.

Dat kandidaat-kopers een grote interesse aan de dag leggen, gecombineerd met een lage rentevoet en de Belgische vastgoedcultuur, maakt dat de tweede helft van 2012 mooi beloofd te worden op de vastgoedmarkt.

Vastgoedmarkt in Wallonië : -18%

In Vlaanderen valt een lichte stijging van het aantal transacties op te merken (+1%). In Wallonië ziet CENTURY 21 dan weer een normalisatie van de markt (-18%).

“De daling van het aantal verkoopstransacties valt enerzijds te verklaren door de normalisatie van de vastgoedmarkt in Wallonië. Anderzijds draagt ook de strengere houding van financiële instellingen bij tot deze daling. Voor veel gevraagde panden uit het goedkopere segment van de Belgische vastgoedmarkt (tussen €100.000 en €150.000 in Vlaanderen en tussen €80.000 en €120.000 in Wallonië), waarbij meer dan 90% van het aankoopbedrag ontleend dient te worden, wordt het voor een grote groep kopers steeds moeilijker om een lening te verkrijgen”, aldus Mathieu Verwilghen, General Manager CENTURY 21 Benelux.

De verkoop van panden in de iets hogere prijsklasse (tussen 150.000 euro en 300.000 euro in Vlaanderen en tussen 150.000 euro en 250.000 euro in Wallonië) houdt goed stand. Ook de privé-investeerders toonden ruime belangstelling voor vastgoed.

Verdere stabilisering verwacht

Voor de tweede helft van 2012 verwacht Century een verdere stabilisering van de Belgische vastgoedmarkt. Eigenaars die een woning te koop aanbieden, gaan hier steeds vaker een realistischere verkoopprijs voor vragen. Die trend zal zich de komende maanden nog verder doorzetten.

Eind 2011 en het eerste halfjaar van 2012 bedroeg de gemiddelde verkooptijd 2,5 tot 3,5 maanden. CENTURY 21 verwacht daar de komende maanden geen verandering in.  

Het aantal panden dat in de tweede helft van 2012 te koop zal worden aangeboden, zal zelfs nog een lichte stijging kennen. Ook het aantal gegadigde kopers zal niet dalen. Verwacht wordt dat jongeren op nog jongere leeftijd zullen beginnen uitkijken naar een eigen woning. Tot slot zal een steeds groter wordende groep kandidaat-kopers zal steeds meer moeilijkheden krijgen om het nodige kapitaal te vergaren.

 

Lexicon