Bewonersvereniging: hoe gaat het in zijn werk?

Geschreven door Renaud Chaudoir op 2 september 2014

Grotere gebouwen met een verschillende appartementen hebben er alle baat bij zich goed te organiseren. Zij zullen een interne of externe syndicus aanstellen die het aanspreekpunt wordt voor de bewoners. De syndicus regelt allerhande praktische zaken. Zo zal hij voorleggen hoe de schoonmaak gebeurt, wie de lift onderhoudt enz. Maar ook kleinere gebouwen kunnen een bewonersvereniging opstarten.

Ken je buren dankzij de bewonersvereniging

Soms zit je met een ongemak, een storing of een ander probleem in je appartement of flat en weet je niet goed waar je ermee naartoe moet. Misschien heb je een leuk idee of wil je graag iets aanpassen, zoals de gang opfrissen.  Wie weet zitten je buren met net hetzelfde idee of zijn ze ervoor te vinden, maar weet je het gewoon niet. Wel, dan is een bewonersvereniging zeker de moeite.

Samen sterk met een bewonersvereniging

Wil je je stem laten horen en mee een verschil maken in je appartementsgebouw? Of zijn er zaken die je graag wil veranderen of in de kijker plaatsen? Dan is een bewonersvereniging een interessante optie met tal van voordelen. Zo ken je de mening van anderen en kun je reageren indien nodig. Er hangt ook een interessant financieel plaatje aan. Wie het wat intelligent aanpakt kan heel wat geld besparen. Zo kun je aan je medebewoners voorstellen een groepsaankoop zonnepanelen, zonneweringen, tegels en noem maar op te doen. Vaak zitten er dan interessante voorwaarden aan verbonden. 

Een blokpolis dankzij je bewonersvereniging

Ook inzake verzekeringen kan je heel wat besparen. Het gebeurt vaak dat elke bewoner afzonderlijk een verzekeringspolis afsluit voor zijn appartement. Het is nochtans heel wat goedkoper om een gemeenschappelijke blokpolis af te sluiten. Opgelet: een blokpolis dekt je inboedel niet, hiervoor zal je dus zelf een verzekering moeten afsluiten.

 

Lexicon