Bis Beurs 2015

Bis 2015, dé bouwbeurs

Geschreven door Geert Degrande op 16 september 2015

Bis doet zijn naam van bouw- en immobiliënbeurs eer aan

Dé bouwbeurs bis is aan haar 27ste editie toe en verwacht ook dit jaar weer zo’n 80.000 bezoekers voor ruim 480 exposanten in de hallen van Flanders Expo in Gent. In tegenstelling tot Batibouw die toch vooral een bouwtechnische beurs, doet bis – de afkorting staat niet toevallig voor Bouw- en Immobiliënsalon- haar naam als afspraakplaats voor vastgoedkopers en vastgoedverkopers alle eer aan. Dat bevestigen ons Geert Crevits, Jan De Wildeman en Geoffrey Giet, respectievelijk van de vastgoedkantoren Crevits, Infinimmo en Agence Rosseel. Ze geven ook in koor aan dat de Oost-Vlaamse vastgoedmarkt het erg aardig blijft doen. 

Bis Beurs 2015

Vastgoed in Gent zit al jaren in de lift 

Voor alle Vlamingen met een baksteen in de maag is Flanders Expo 
tussen 3 en 11 oktober weer de belangrijkste afspraakplaats, want een kleine 500 exposanten tonen er het beste van hun kunnen. Of het nu om sanitair of parket gaat, om keukens of verlichting, iedereen vindt ongetwijfeld zijn gading.   Heel belangrijk is ook dat zowat alle belangrijke spelers uit de immosector - vastgoedmakelaars, projectontwikkelaars, sleutel-op-de deurbedrijven op bis samen in één hal te vinden zijn.
 
Met meer dan 40 makelaars of promotoren is het aanbod bijzonder groot en kunnen mensen alvast kennis maken met een gevarieerd aanbod.   “Toch staan wij er dit jaar niet bij”, zegt Geert Crevits van vastgoedmakelaar Crevits, die al vijftig jaar ervaring heeft in professionele vastgoedactiviteiten en zich onderscheidt door grondige marktkennis, accuraat advies en een uitgebreide service. “Het is zeker niet zo dat wij negatief staan tegenover de beurs. Een aanwezigheid met een stand is altijd wel goed voor de naambekendheid. Maar afhankelijk van de budgetten die wij opmaken, kiezen we de ene keer wel voor een stand en de andere keer niet. Aanwezigheid op de bouwbeurs bis, heeft zeker waarde, maar dit jaar hebben wij besloten geen stand te huren. Maar misschien zijn we er volgend jaar wel weer bij. We bekijken dat zoals gezegd van jaar tot jaar.”
 
Geert Crevits wijst erop dat één van de redenen waarom bouwbeurs bis naar zijn aanvoelen goed floreert, ligt in het feit dat het echt om bouw én immobiliën gaat. “En met die immobiliën zit het in en rond Gent wel snor”, geeft hij aan. “De waarde van vastgoed is in de Arteveldestad en de omliggende gemeenten tussen 2000 en 2007 zowat verdubbeld en ook na de financiële crisis is de waarde van vastgoed nog blijven stijgen. Gent is dan ook bijzonder aantrekkelijk geworden. Niet alleen omdat het centraal gelegen is waardoor het voor een koppel van wie de ene partner in pakweg Kortrijk werkt en de andere in Brussel of Antwerpen, bijna een must is om hier te komen wonen, maar ook omdat het stadsbestuur toch enorme inspanningen heeft gedaan. Gent is absoluut niet meer te vergelijken met de stad die het 25 jaar geleden was. Er is hier zoveel verfraaid en er gebeurt op cultureel vlak zoveel dat mensen echt hier willen komen wonen. Maar dat heeft dan weer het nadeel dat de prijzen vrij hoog zijn en dat Gent zelfs een duurdere stad wordt dan Antwerpen. Anderzijds blijft ook de aanbodzijde goed draaien. Wij verkopen het hele jaar door veel appartementen en huizen aan mensen uit andere provincies.” 
 

Correcte prijzen zijn smeerolie voor Oost-Vlaams vastgoed 

Ook Infinimmo is niet aanwezig op bis. Maar net als Geert Crevits wil Jan De Wildeman geen kwaad woord over de beurs gezegd hebben. “Het is niet verwonderlijk dat er zoveel makelaars aanwezig zijn”, legt hij uit “want als je als bedrijf contact kan leggen met 80.000 bezoekers, die potentiële klanten kunnen zijn, dan is dat mooi meegenomen. Maar  persoonlijk betwijfel ik toch dat die echt naar de beurs afzakken met de intentie om vastgoed aan te kopen. Ik denk dat velen toch vooral komen met vragen over aan- of verkoop en de huur of verhuur, onder meer bij de Confederatie van Immobiliën-beroepen van België (CIB), de beroepsvereniging van de vastgoedmakelaars, die er ook een stand heeft.”  
 
Aangezien Infinimmo zowel kantoren heeft in Sint-Martens-Leerne als in Oudenaarde heeft Jan De Wildeman, die daarnaast ook aan het hoofd staat van bouwbedrijf Smart Building Invest, een goede kijk op het hele vastgoedgebeuren in Oost-Vlaanderen. “De markt blijft goed evolueren”, zegt hij daarover. “Gent is een aantrekkingspool voor studenten, van wie er velen uit West-Vlaanderen na hun studies blijven “plakken”, en voor senioren die hun villa in de buitenwijken verkopen om terug in de stad te komen wonen. Ook in andere steden, zoals Oudenaarde, blijven nieuwbouwappartementen behoorlijk gegeerd.”
 
Onze gesprekspartner stelt ook met genoegen vast dat de bestaande woningen vlot verkocht worden, als ze maar correct geprijsd zijn. “De tijd is voorbij dat verkopers te begerig waren bij hun prijszetting. De meesten hebben immers aan den lijve moeten ondervinden dat dit als een boemerang in hun gezicht terugkeert.  Correcte prijzen zijn echter de smeerolie van een goed draaiende vastgoedmarkt. Onze filosofie begint dan ook met een objectieve en correcte waardebepaling. Elke woning, appartement, opbrengsteigendom of bouwgrond is uniek en krijgt bij ons een individuele aanpak. Door steeds te investeren in nieuwe inzichten, kennis en vaardigheden weten wij wat er leeft op de vastgoedmarkt. Wij geloven dat deze objectieve, vernieuwende kijk en knowhow de beste formule is voor de verkoop van eigendom en dat blijkt tegenwoordig eigenlijk meer dan ooit.” 

De sleutel voor een goed draaiend vastgoedkantoor is veel gratis advies 

Agence Rosseel is wel aanwezig op de bouwbeurs Bis. Sterker nog, in hal 5 heeft de vastgoedspecialist zowat de grootste stand. “Dat komt”, zo zegt Geoffrey Giet, algemeen directeur van Agence Rosseel, “omdat de beurs voor ons een bijzonder belangrijk commercieel moment is. In 9 dagen passeren daar 80.000 mensen. We richten daar dus tijdelijk ons kantoor in. Vorig jaar waren daar permanent drie à vier van onze medewerkers continu in gesprek met mogelijke klanten. Ook als dat niet rond concrete projecten ging voor de klanten, waren die gesprekken toch bijzonder nuttig. Ik blijf trouwens altijd tegen onze medewerkers herhalen dat onze belangrijkste activiteit niet ligt in het verkopen, maar wel in het geven van gratis advies. Dat is en blijft voor mij de sleutel voor een goed draaiend vastgoedkantoor.”
 
Overigens is ook Geoffrey Giet positief over de vastgoedontwikkelingen in Oost-Vlaanderen. “Eén van de belangrijkste trends die ik vandaag zie”, zo zegt hij, “is de verdichting van de steden én van de gemeenten. Dat heeft voor een stuk met politieke wil te maken, maar het is deels ook ingegeven uit noodzaak, omdat we naar een andere mobiliteit moeten, met stads- en gemeentekernen waar alles dichter bij elkaar ligt en beter bereikbaar is. Gent is op dat vlak toch weer een voorloper.  De laatste jaren voeren de politici een beleid dat echt stappen zet naar die verdichting en toch oog heeft voor veel groen en voor een goede bereikbaarheid, ook voor fietsers.” Zowel Geoffrey Giet als Geert Crevits en Jan De Wildeman kijken met een positief oog naar de toekomst.   

Lexicon