Bouw 2012

Geschreven door Renaud Chaudoir op 30 augustus 2012

Aantal bouwvergunningen zit in de lift

De bouwbarometer van de Confederatie Bouw vertoont positieve signalen voor de bouw 2012 in ons land. Dat is alvast goed nieuws, maar niet alles is rozengeur en maneschijn in een sector die erg door de economische crisis is getroffen. Zo heeft de activiteit in de bouwsector de laatste tijd terrein verloren.

Nieuwbouw en renovatie de hoogte in

De vooruitzichten van de Confederatie Bouw baseren zich op een toename van het aantal bouwvergunningen in ons land. De vraag gaat aanzienlijk de hoogte in, zowel voor woningen als voor gebouwen (nieuwbouw en renovatie). En dat is uitstekend nieuws voor de bouw 2012. Dit jaar zijn er tussen februari en april maar liefst 14.783 bouwvergunningen toegekend : een verhoging van 11,3% in vergelijking met de drie maanden ervoor.  

Bouwsector verliest terrein

Volgens een rapport van het Instituut voor de Nationale Rekeningen is de activiteit in de bouwsector er tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met 0,1% op achteruit gegaan ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. Over een volledig jaar gezien, heeft de bouwsector in ons land een daling van 2,3% doorgemaakt. Het aantal vacatures in de bouw van 2012 is dan ook lichtjes gedaald met 0,2%.  

Meer faillissementen

 

Binnen de sector zelf zijn weinig positieve verhalen te horen. 18,7% van de ondernemers blijft pessimistisch, terwijl 7,3% de toekomst rooskleurig tegemoet zien. Het tweede kwartaal van dit jaar heeft zich slecht afgetekend en kende een groot aantal faillissementen. Tussen april en juni gingen niet minder dan 456 bouwbedrijven overkop. En dat is een stijging van 16,1% in vergelijking met het eerste kwartaal. 

Dringende maatregelen nodig

Om de bouw 2012 weer op de rails te zetten, is het volgens de Confederatie Bouw nodig om een aantal maatregelen te nemen. Gezinnen moeten aangemoedigd worden om in vastgoed te investeren. Ook het woonbeleid verdient meer dan de nodige aandacht: het aantal nieuwe woningen daalt aj jaren, terwijl de woningnood alleen maar toeneemt. Die situatie moet dringend omgekeerd worden. Fiscale stimuli zoals de aftrekbaarheid van reële kosten kunnen hiertoe bijdragen.

Lexicon