Deinze, picture by Michiel Verbeek.

Bruisende Deinze is in het centrum bijna volgebouwd

Geschreven door Geert Degrande op 9 juni 2017

Op zondag 21 mei vond in Deinze de 24ste editie plaats van de stoet van Canteclaer, een evenement dat mensen bij elkaar brengt – waar in deze tijden van het internet der dingen grote nood aan is - en aantoont dat de stad volop leeft. De stoet is voor de lokale ondernemers alvast een mooie gelegenheid om zichzelf nog eens in de spotlights te zetten, ook bij nieuwe inwoners. Want dat Deinze een grote aantrekkingskracht blijft uitoefenen, kan niemand ontkennen. 

Naambekendheid

De stoet van Canteclaer, die om de vijf jaar uitgaat, heeft misschien niet de aantrekkingskracht van een gebeurtenis zoals het uitgaan van het Ros Beiaard in Dendermonde, maar zorgt toch ook voor het nodige animo. “Het is in deze tijden, waarin mensen zich toch vaak opsluiten in hun eigen cocon, altijd plezant als ze dankzij een event als deze stoet weer tafels en stoelen buiten zetten en tijd hebben om met elkaar te praten”, legt Rik Schepens van Vastgoed Schepens uit. Er was indertijd tijd om van gedachten te wisselen en de kinderen toonden zich bijzonder enthousiast bij het verzamelen van zoveel mogelijk snoep en gadgets die werden uitgedeeld door de 65 bedrijven die met bestickerde wagens en kleurrijke trucks aan de stoet deelnamen. Toch was hier en daar ook een kritische noot te horen die erop neerkwam dat het format van de formule aan vernieuwing toe is.

Voor ons was de stoet in ieder geval een succes”, zegt Eline Ampe van Excellent Vastgoed. “Het is een evenement dat me als rasechte Deinse gewoon in het bloed zit. Vandaar ook dat ik niet heb geaarzeld om deel te nemen. Bij de vorige editie bestond mijn kantoor nog niet, en nu heb ik 5.000 flyers uitgedeeld waaraan telkens een snoepje was geniet. Ik ben ervan overtuigd dat ik op die manier heel wat mensen en potentiële klanten kan bereiken die nog niet weten dat ik een vastgoedkantoor heb. De rechtstreekse respons van een dergelijke actie is natuurlijk moeilijk te meten, maar ik ben ervan overtuigd dat het voor een startende ondernemer als ik, helpt om me op de kaart te zetten, mijn naambekendheid te verhogen en te verduidelijken dat ik alle huizen in Deinze ken en dus uitstekend geplaatst ben om via een persoonlijke aanpak verkopers en kopers bij elkaar te brengen.” 

Deinze, picture by Michiel Verbeek.

Pleidooi voor een woonraad

Vastgoed Schepens nam van zijn kant niet deel aan de stoet. “Wij zijn dan ook al 22 jaar actief in de sector”, zegt Rik Schepens, “en we hebben een al een grote naambekendheid. Een deelname aan de stoet van Canteclaer is voor ons minder relevant. Er is trouwens op dit moment enorm veel werk voor alle vastgoedspelers. Want de markt blijft positief evolueren. Gemiddeld zijn de prijzen in Deinze vorig jaar met 2,8% gestegen. Voor de appartementen lag de gemiddelde prijsstijging zelfs op 3,5%. Dat is niet onlogisch gezien de groeiende vraag en gezien het feit dat het centrum van Deinze stilaan volgebouwd raakt met nieuwe projecten. Er is wel nog ruimte voor een beperkt aantal projecten, maar ik denk dat we toch ook al met de toekomst moeten bezig zijn. Net zoals werken verandert, waardoor men het over “het nieuwe werken” heeft, is ook wonen volop aan het veranderen. Daarom vind ik dat elke stad die zichzelf respecteert eigenlijk een woonraad zou moeten hebben, waarin de beleidsmakers samen met de marktactoren kijken hoe toekomstige problemen rond wonen nu al proactief kunnen worden aangepakt. Ik vind immers dat ook vastgoedmakelaars ook een sociale verantwoordelijkheid op te nemen hebben en op hun niveau een bijdrage kunnen leveren tot een betere wereld. Ik ben dan ook vragende partij om een dergelijke woonraad op te richten.”

Advies bij financiële planning

Die maatschappelijke rol kan op verschillende manieren worden ingevuld. “Ook via het begeleiden van kandidaat-kopers bij het onder de loep leggen van alle invloed die de aankoop van een woning heeft op hun financiën”, zegt Christa Devenyns van Immotheker Finnotheker, “vervullen wij eigenlijk voor een stuk een maatschappelijke rol. In een maatschappij die steeds complexer wordt, vergemakkelijken ook de fiscale en juridische aspecten van het aankopen van een woning er niet op. Daarom staan wij de kandidaat-kopers bij met advies en concrete hulp, van kredietaanvraag tot het ondertekenen van de notariële akte. Iedereen die met vragen zit kan bij ons terecht. We bieden trouwens ook een handig overzicht van alle kredietformules van zestien verschillende financiële instellingen, zodat kandidaat-kopers niet voortdurend heen en weer moeten lopen om diverse uiteenlopende offertes met elkaar te vergelijken.” 

Lexicon