Brussel lanceert groene lening aan 0%

Geschreven door Renaud Chaudoir op 14 november 2012

Energiebesparende maatregelen voor lage inkomens

Investeren in groene energie is niet alleen een noodzaak maar wordt ook hoe langer hoe dringerder. Jammer genoeg zijn renovatiewerken duur en niet voor iedereen weggelegd. Om daaraan tegemoet te komen, heeft Leefmilieu Brussel (Brussels Instituut voor Milieubeheer) de Brusselse groene lening in het leven geroepen. Dankzij de groene lening aan 0% kan een kwart van de Brusselaars zich energiezuinige maatregelen veroorloven.

Waarvoor komt de Brusselse groene lening in aanmerking?

Om gebruik te kunnen maken van de groene lening aan 0% moeten de werkzaamheden verplicht door een professional uitgevoerd worden. Twee soorten werkzaamheden kunnen door deze groene lening gefinancierd worden:

Isolatie- en ventilatiewerken:

  • Dakisolatie
  • Isolatie van buitenmuren
  • Vloerisolatie
  • Hoogrendementsglas
  • Gecontroleerde mechanische isolatie

Verwarmingsinstallaties:

  • Gascondensatieketel (met HR TOP-label) en de leidingen van de schoorsteenpijpen
  • Doorstroomwaterverwarmer (werkt op aardgas)
  • Thermische regulatie (thermostatische kranen, kamerthermostaat

Wie kan gebruikmaken van de Brusselse groene lening?

De groene lening aan 0% is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Om er gebruik van te maken, mag je inkomen niet meer dan 30.000 euro bruto per jaar bedragen voor een alleenstaande en 60.000 euro voor een koppel (het bedrag verhoogt met 5.000 euro per persoon ten laste en met 5.000 euro per jaar als de betrokkene minder dan 35 is). De aanvrager moet ook de voorwaarden naleven die door het beleid inzake energiepremies zijn bepaald. 

Welke bedragen voorziet de Brusselse groene lening?

Met de groene lening aan 0% kan je bedragen tussen 500 en 20.000 euro lenen. Met een rentevoet van 0% kan je uiteraard heel wat besparen. Dankzij een lening van 20.000 euro met een looptijd van 84 maanden kan je ten minste 3.500 euro besparen in vergelijking met een klassieke groene lening (rentevoet van 5%) die je bij een bank of een kredietinstelling aangaat.

 

Lexicon