Daling woningprijzen is ingezet

Geschreven door Renaud Chaudoir op 17 december 2012

Banken voorzichtiger met leningen

Om zeker te spelen, kennen banken minder snel leningen toe. Tegenwoordig wordt er zelfs verwacht dat je 10% van je woonbudget zelf kan financieren. Niet evident, vooral voor jongeren. Door de achteruitgang van de hypothecaire leningen, worden er minder huizen gekocht. En dat leidt dan weer tot een daling van de woningprijzen.

Goedkopere huizen langer te koop

Volgens de studiedienst van KBC is er dit jaar al sprake van een daling van 2%. Voor volgend jaar zullen de woningprijzen zelfs met 7% dalen en in 2014 zet die trend zich nog een keer door. Consumenten merken dat het langer duurt vooraleer woningen verkocht worden en nemen hun tijd vooraleer de knoop door te hakken. Vooral goedkopere huizen (dikwijls rijwoningen) blijven langer te koop staan.   

Banken kijken meer uit

Volgens vastgoedmakelaar Century 21 zijn er nog altijd heel wat mensen die een huis willen kopen, maar er moeilijker in slagen om een lening vast te krijgen. Ze tekenen een compromis voor de aankoop, maar uiteindelijk blijkt dat die niet kan doorgaan omdat de kopers geen lening te pakken kunnen krijgen. Vroeger waren de banken daarin flexibeler, maar door de bankencrisis letten ze meer op hun tellen. Vroeger kregen sommige mensen zonder problemen een lening voor de aankoop van de woning en de prijs van de verbouwingen, maar die tijd lijkt voorgoed voorbij.

Eind 2012 stormloop op groene leningen

De banken hebben al bevestigd dat ze de voorbije maanden minder leningen hebben uitgekeerd (in vergelijking met vorig jaar). In november zou het zelfs om de helft minder gaan. Maar dat heeft in grote mate te maken met de piek in ‘groene leningen’ van eind vorig jaar. Sinds begin 2012 waren milieuvriendelijke investeringen niet langer fiscaal aftrekbaar waardoor er tijdens de laatste maanden van 2011 en heuse stormloop plaatsvond.   

Federatie Belgisch Notariaat is optimistisch

Voor de periode 2012-2014 wordt de totale daling van de woningprijzen op 11% geraamd. Eerdere cijfers hadden het over 6% maar de daling zou zich onder invloed van de economische crisis sterker manifesteren. Bij de notarissen is dan weer een ander geluid te horen. De Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat zag het aantal transacties voor huizen in 2012 toenemen. De notarisvereniging stelt dat de prijs van huizen in 2012 met 5% steeg, terwijl die van appartementen met 3% verminderde.

 

Lexicon