De gevolgen van de klimaatverandering verminderen met klimaatbuffers

Geschreven door Renaud Chaudoir op 22 november 2013

Hoge temperaturen temperen en luchtkwaliteit verbeteren

Extreme zomers en zachte winters: ook in België voelen we de gevolgen van de klimaatsverandering al. Met zogenaamde klimaatbuffers kunnen de negatieve effecten van de klimaatsverandering in de stad zo veel mogelijk binnen de perken worden gehouden. Klimaatbuffers bufferen water tegen tekorten, ze temperen hittegolven en ze verbeteren de luchtkwaliteit. In Nederland is men hier al volop mee aan het experimenteren en zijn de resultaten bijzonder positief.

 

Klimaatbuffers, wat zijn dat?

In stedelijke gebieden zorgt het tekort aan vrije natuur ervoor dat het stadsklimaat afwijkt van het klimaat op het platteland. De temperatuur in de binnenstad ligt daardoor een stuk hoger dan de temperatuur buiten de stad en dat kan op termijn dramatische gevolgen hebben. Klimaatbuffers binnen de stad zijn kleine projecten, die voor meer natuur moeten zorgen en die de temperatuur in de binnenstad behoorlijk terugdringen. Buiten de stad gaat het om grote gebieden, waar de natuur zijn vrije gang gaat zonder dat de mens tussenkomt. Op die manier kan je zien hoe het klimaat zich aanpast en verandert.

Verkoeling dankzij klimaatbuffers

De klimaatbuffers in stedelijke gebieden kunnen er voor de broodnodige verkoeling zorgen. Vegetatiedaken, begroeide gevels, stadsbomen en waterpleinen kunnen dienen als klimaatbuffer.

 

  • Verkoeling met beplanting: bomen en andere beplanting verkoelen zowel op een actieve als op een passieve manier. Groen in openbare ruimtes en parken verlaagt de temperatuur effectief en zorgt voor een gezondere lucht. Op een zonnige dag verkoelt een boom door evapotranspiratie met een vermogen van 20 tot 30 kW, dat is het vermogen van meer dan tien airco’s. Passief verkoelt beplanting doordat er schaduw ontstaat.

 

  • Verkoeling met water: het verkoelend effect van water is eerder beperkt, maar kan het effect van beplanting wel versterken. Daarnaast fungeert het als een habitat voor heel wat dieren.

 

  • Verkoelende gebouwen: ook gebouwen kunnen een verkoelend effect hebben. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van witte gevels, maar ook door gevels en daken te laten begroeien. De piektemperatuur van een groen dak is maar liefst 33° C lager dan de piektemperatuur van een zwart dak. Om het effect op straatniveau voelbaar te maken, moet wel een aanzienlijk percentage van de daken beplant zijn.

 

Klimaatbuffers hebben dus een positief effect op de temperatuur van de stad. Idealiter wordt er in een stad energiezuinig gebouwd, in hoge dichtheid in een relatief open structuur, en dat gecombineerd met grote parken. Dat resulteert ook in een hogere leefbaarheid en een hogere vastgoedwaarde.

 

Lexicon