rentestijging

De impact van een rentestijging

Geschreven door Renaud Chaudoir op 22 januari 2016

Blijft vastgoed een interessante investering?

De rente op hypothecaire leningen daalde de afgelopen decennia gestaag: van 15 procent in 1982 tot zo’n 3 procent de dag van vandaag. De Tijd onderzocht wat de impact van een rentestijging zal zijn op de vastgoedmarkt en op vastgoedinvesteringen. 

rentestijging

Investeren in vastgoed

Wie naar het rendement op zijn spaarboekje kijkt en vaststelt dat het rendement daarop wel erg laag is, komt misschien in de verleiding om - zoals heel wat mensen - in vastgoed te investeren. Maar is dat wel zo’n goed idee in deze conjunctuur?

 

De Tijd vindt de situatie op de Belgische vastgoedmarkt helemaal niet zo slecht. De prijzen waren afgelopen jaar erg stabiel. Ook de Notarisbarometer legde positieve tendensen bloot, zoals meer transacties en stijgende huizenprijzen. Volgens die paramaters doet België het beter dan de buurlanden Nederland en Frankrijk. Onze vastgoedmarkt heeft de crisis van de afgelopen jaren goed doorstaan.

 

Johan Van Gompel van KBC wijst er echter op dat de gecorrigeerde prijsindex van de FOD Economie al een tijdje stabiliseert. Die index corrigeert voor prijswijzigingen die het gevolg zijn van wijzigingen in de kwaliteit, aard en locatie van het verkochte vastgoed. In het tweede kwartaal van 2015 noteerde die index zelfs een daling van 2,6 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2014.

Rente bepaalt toekomst huizenprijzen

Of de prijzen van woonhuizen en appartementen nog verder zullen stijgen of toch, zoals Van Gompel voorspelt, op een bepaald punt zullen dalen, hangt van meerdere factoren af. De rente is daarin op dit moment de belangrijkste. De rente daalde de afgelopen decennia gestaag van 15 procent in 1982 tot 2,65 procent (voor 20 jaar vast) in mei 2015. Veel lager kan de rente niet zakken, beweren experts.

 

Een forse rentestijging zou, volgens De Tijd, zeer slecht nieuws zijn voor de woningmarkt. Bij een hogere rente gaat een groter deel van de maandelijkse aflossing van een hypothecaire lening naar de terugbetaling van de rente. Dat maakt geld lenen om te kopen of te bouwen minder makkelijk, waardoor ook investeringen in vastgoed minder aantrekkelijk worden.

 

Toch hoef je niet te wanhopen als je momenteel op zoek bent naar een vastgoedinvestering of een hypothecaire lening wilt aangaan. Experts verwachten dan wel een stijging van de rente, ze verwachten geen forse stijging.

Lexicon