De kangoeroewoning zit in de lift

Geschreven door Renaud Chaudoir op 31 oktober 2012

Trendy wonen

De Belg heeft een baksteen in de maag, maar kunnen we deze wel aanhouden naar de toekomst toe? Eer wordt veel over gedebatteerd de afgelopen tijd en wonen was een van dé topics in de afgelopen verkiezingsstrijd. Een van de oplossingen die worden aangehaald zijn de kangoeroewoningen. Maar wat houdt deze nieuwe woonvorm precies in? En wat zijn de voordelen?

Wat is een kangoeroewoning?

Een kangoeroewoning betekent eigenlijk dat twee gezinnen onder een dak wonen, met gemeenschappelijke ruimtes en privévertrekken. Terwijl in een meergezinswoning beide delen van de woning onafhankelijk van elkaar functioneren, is dit bij een kangoeroewoning dus niet het geval. Hoe je de woning indeelt en welke vertrekken gemeenschappelijk zijn, kan je zelf kiezen. Of je een gemeenschappelijke keuken met eethoek wil of enkel het washok wil delen, er zijn uiteenlopende mogelijkheden, zolang er maar een gemeenschappelijk deel blijft behouden. De woning wordt dus volledig op jouw maat ontworpen.

De voordelen van een kangoeroewoning

Vroeger was het volkomen normaal dat verschillende generaties onder een dak woonden, ondertussen is onze wooncultuur geëvolueerd naar eengezinswoningen. Dit type woning is ideaal om hulpbehoevende personen te huivesten zoals bejaarden of gehandicapten. Officieel is er sprake van zorgwonen of kangoeroewonen, wanneer men in een bestaande woning een ondergeschikte wooneenheid creëert voor het huisvesten van maximum twee ouderen boven de 60 of twee hulpbehoevende personen. Sinds 1 september is er namelijk een Vlaams decreet van kracht dat zorgwonen juridisch bepaalt. Deze manier van wonen zorgt dat je levenslang in je woning kan blijven en is dit een financieel aantrekkelijke formule voor jonge gezinnen.

 

Je kan natuurlijk zowel een nieuwe kangoeroewoning bouwen of een bestaand huis verbouwen tot tweewoonst. Een gewone bouwvergunning volstaat, je hoeft geen bijkomende vergunning aan te vragen voor het bouwen van een kangoeroewoning.

 

Lexicon