De toekomst van duurzaam bouwen: ecologische cement?

Geschreven door Renaud Chaudoir op 14 juni 2013

Cuba test ecologische bouwmaterialen uit

Ecologisch cement, het lijkt misschien een contradictio in terminis, maar niets is minder waar. In Cuba zijn ze gestart met de productie van de eerste 240 ton ecologisch cement, waarbij minder CO2 vrijkomt. 

Ecologische cement?

Hoe het kan dat cement milieuvriendelijker is dan de traditionele cement die wij gebruiken in onze woningen? Het ecologische cement bestaat voor 60% uit metakaolien en kalksteen. Deze bestanddelen vervangen klinker, het hoofdbestanddeel van cement, en voor deze mengeling is geen verbranding nodig. Op die manier vermindert de CO2-uitstoot en ook de kostprijs ligt 28% lager dan bij traditionele cement.

Geen verbranding, minder CO2

Het Cidem (onderzoekscentrum voor de ontwikkeling van structuren en materialen) van de Cubaanse universiteit Marta Abreu heeft met de steun van de Zwitserse École Polytechnique Fédérale het cement ontwikkeld. In de fabriek van Siguaney, in de Cubaanse provincie Sancti Spíritus, zijn ze in april 2013 van start gegaan met de productie van ecologische cement.

 

De eerste lading van dit cement zal uitgetest worden door Cubaanse bouwbedrijven. Als de test met het ecologische cement lukt, ligt de weg naar de markt open. De fabriek maakt al plannen om 150.000 ton ecologische cement per jaar de produceren, dat is de helft van haar jaarlijkse productie.

Nood aan ecologische bouwmaterialen

Door de steeds strengere milieunormen voor nieuwbouwprojecten is er nood aan innovatie op vlak van bouwmaterialen. Er worden momenteel heel wat bouwmaterialen ontwikkeld met een kleinere impact op het milieu. Idealiter slorpen deze materialen weinig energie en grondstoffen op tijdens de productie. Bovendien komt er niet veel transport aan te pas aan de productie en zijn de bouwmaterialen hernieuwbaar en betaalbaar. Het is echter een hele uitdaging om aan al deze criteria te voldoen.

 

Lexicon