De vastgoedmarkt stabiliseert

Geschreven door Renaud Chaudoir op 24 april 2013

Vastgoedmarkt in België

Als we de vastgoedprijzen van 2012 bekijken, en die vergelijken met 2011, dan zien we een opvallende trend: ondanks een daling in het aantal verkopen van huizen en appartementen, zijn de prijzen van vastgoed in de centrumsteden blijven stijgen. Philippe Janssens, vastgoedexpert bij Stadim, legt uit: “Ik zie in de cijfers een stabilisering van de vastgoedmarkt. We mogen ons niet blind staren op de naakte cijfers. Het aantal verkopen globaal is gedaald, wat duidt op een moeilijkere omgeving”.

Vastgoedprijzen in de centrumsteden stijgen

In 2012 stegen de vastgoedprijzen, vergeleken met 2011, in België globaal met 2,2 procent, in Vlaanderen met 2,9 procent. De prijzen van appartementen stegen met respectievelijk 4,7 procent en 4,2 procent. Het zijn opvallende cijfers, die duidelijk laten zien dat de crisis geen sporen nalaat op de vastgoedmarkt. Het zijn vooral de centrumsteden waar de prijzen voor vastgoed stijgen, ze stijgen daar met meer dan het gemiddelde. Dat de prijzen stijgen, hoeft helemaal niet negatief te zijn: “een daling van de prijzen zou een collectieve verarming betekenen”, aldus Mercedes Van Volcem, Vlaams Parlementslid voor Open Vld en lid van de commissie Stedelijk Beleid. Hij benadrukt nog dat dat in de discussies over betaalbaar wonen nog al te vaak vergeten wordt.

Daling in het aantal verkopen

In de centrumsteden is de verkoop van appartementen en woningen gemiddeld met 3 procent gestegen, maar dit gaat in tegen de globale trend: globaal is de verkoop immers met 6 procent gedaald. Janssens vertelt dat er momenteel een omslagmoment plaats vindt op de vastgoedmarkt. Als gevolg van nieuwe Europese normen, moeten banken meer kapitaal op hun balans houden in verhouding tot hun kredietverlening. Ze zijn daarom minder snel geneigd om veel geld te ontlenen aan jonge starters. Jonge kopers stellen de aankoop van vastgoed daardoor uit. De prijzen van vastgoed zullen daardoor niet meteen dalen, maar de dynamiek op de markt zal wel veranderen.

Ook in Wallonië stabiliseert de markt

Als we de vastgoedcijfers voor Wallonië er even bijnemen, dan zien we daar dezelfde trend als in Vlaanderen. Ook daar stijgt de prijs, en stabiliseert de markt zich. De crisis laat dus ook in Wallonië geen sporen na. Wel blijven de vastgoedprijzen in Wallonië steevast een stuk lager liggen dan in Vlaanderen.

 

We goten de vastgoedprijzen van 2012 eerder al eens in een overzichtelijke infographic.

 

Lexicon