De voordelen van vloerverwarming

Geschreven door Renaud Chaudoir op 28 december 2012

Je huis verwarmen

Vloerverwarming is een systeem die een aangename en homogene warmte in huis brengt. Bovenop het comfort en de esthetische voordelen van vloerverwarming, is dit ook een economisch verwarmingsysteem dat weinig onderhoud vraagt. Bovendien kan vloerverwarming in combinatie met hernieuwbare energiebronnen ook voor je energierekening erg interessant zijn.

Elektrische en hydraulische vloerverwarming

Er bestaan twee types vloerverwarming, namelijk vloerverwarming op warm water of hydraulische vloerverwarming en elektrische vloerverwarming. Vloerverwarming op warm water wordt het meest gebruikt in nieuwbouwhuizen –en appartementen. Het elektrisch systeem, komt minder vaak voor, maar is ideaal voor renovatieprojecten.

De voordelen van hydraulische vloerverwarming

Het belangrijkste voordeel van vloerverwarming is dat het onzichtbaar is. Er is op die manier meer ruimte in huis en er zijn geen verwarmingstoestellen aan de muren nodig, waardoor er meer plaats voor andere elementen, zoals bijvoorbeeld decoratiemateriaal. Bovenop het esthetische voordeel van vloerverwarming, is er bovendien het voordeel van een homogene warmteverspreiding. Daarnaast zorgt vloerverwarming voor een goede luchtvochtigheid en kan stof zich moeilijk verplaatsen. Bovendien heeft hydraulische vloerverwarming weinig of geen onderhoud nodig.

 

Ook mooi meegenomen is dat hydraulische vloerverwarming minder energie verbruikt dan een elektrische verwarmingsinstallatie. Het duurt weliswaar langer vooraleer een kamer volledig op temperatuur is, maar het voordeel van vloerverwarming is dat de warmte langer onderhouden wordt en het warmteverlies minimaal is. Door de homogene warmteverspreiding, verbruikt vloerverwarming tevens minder energie en kan de thermostaat 2°C onder de standaardtemperatuur ingesteld worden zonder warmte verliezen. Met hydraulische vloerverwarming kan je met andere woorden 20% warmte-energie besparen.

 

Je kan vloerverwarming trouwens gemakkelijk combineren met andere energiesystemen, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen of warmtepompen. 

 

Lexicon