Depardieu verkoopt zijn luxueus herenhuis in de Franse hoofdstad

Geschreven door Renaud Chaudoir op 14 december 2012

Van een Parijs hotel naar een Belgische fermette

Gérard Depardieu, tegenwoordig het zwarte schaap in de Franse media, heeft zijn herenhuis / hotel in Parijs te koop gezet. Het gerenoveerd hotel heeft een heel luxueuze inrichting, volledig volgens het imago van Depardieu: ontzettend rijk en minimalistisch. Maar dat staat in schril contrast met zijn nieuwe woning in Néchin (provincie Henegouwen), waar hij recent is neergestreken.

De gevel van zijn nieuw huis in ons land ziet er grauw en grijs uit. Het is vlakbij de straatkant gelegen en doet je allesbehalve wegdromen. Het heel bescheiden optrekje van de best betaalde Franse acteur doet zelfs in het socialistische Frankrijk van vandaag de wenkbrauwen fronsen. 

Depardieu vlucht voor de Franse fiscus

Op zijn 63ste verhit Depardieu nog altijd de gemoederen. De aankondiging van zijn ‘ballingschap’ naar Néchin, op een kilometer van de Franse grens, heeft een ware polemiek ontketend. Frankrijk beleeft moeilijke economische tijden en belastingen betalen wordt er meer dan ooit beschouwd als een maatschappelijke plicht. De Franse eerste minister Jean-Marc Ayrault was daarover duidelijk : « Belastingen betalen, dat is een teken van solidariteit en zelfs van patriottisme. » Hij heeft Depardieu zelfs ‘vrij achterbaks’ genoemd en daarmee volgde hij de golf van negatieve kritiek die de acteur al een tijdje te beurt valt.   

Te koop : 1.800 m² bewoonbare oppervlakte voor 50 miljoen euro

50 miljoen euro voor 1800 m² bewoonbare oppervlakte. Cijfers waarvoor Depardieu van oudsher niet voor terugdeinst. Dat is de prijs voor het ‘Hotel de Chambon’, de weelderige woning in Napoleontische stijl die dateert uit de 19de eeuw en als historisch monument is geclassificeerd. Maar het hotel beschikt ook over de meest moderne voorzieningen : een zwembad, een lift, een volledig uitgeruste keuken,... De renovatie is het werk van Jacques Garcia. Op de gevel staat een gedicht te lezen, het is een hommage aan Confucius .

Tot de verbeelding sprekende woning

Tegenover het hotel, aan de andere kant van de tuin, bevindt zich een loft in design stijl die in het licht baadt. Een oud theater in minimalistische stijl en gemaakt met de meest kostbare materialen geeft uit op de tuin. Het hotel vind je op een bijzondere plek : in het hart van Saint-Germain-des-Prés, een wijk die bekendstaat om zijn artiesten. Depardieu heeft dus beslist om dit alles achter zich te laten om zich noordelijker te vestigen.   

Vastgoedmarkt van luxewoningen wrijft zich in de handen

Het is de Groep Daniel Féau die zich met de verkoop van het hotel bezighoudt. Deze vastgoedmakelaar uit het luxesegment wrijft zich uiteraard in de handen. Dépardieu is niet de enige welgestelde vastgoedeigenaar die zijn woning te koop stelt en fiscaal meer voordelige oorden opzoekt. Maar het record van ‘fiscale ballingschappen’ staat nog altijd op naam van de socialistische president François Mitterand. Vaststaat dat de horeca in Néchin binnenkort een VIP-ruimte moet voorzien !

 

Lexicon