Design wonen in een glasfabriek

Geschreven door Renaud Chaudoir op 6 februari 2014

Het Emerald Glass House lijkt wel te zweven

Stel je even voor: je hebt een grote glasfabriek, met daar een klein stukje bouwgrond aan verbonden. Je droomt van een grote, ruime design woning, maar op dat kleine stukje bouwgrond heb je daarvoor natuurlijk geen plaats. Wat doe je dan? Deze eigenaars bedachten een erg originele oplossing: ze lieten een design woning ontwerpen die als het ware zweeft boven de glasfabriek. Ze hebben vanuit hun stulpje een prachtig uitzicht, en alle rust en privacy die ze zich maar kunnen wensen.

 

Wonen in een zwevende design woning

De grootste uitdaging van het echtpaar was het vinden van een geschikte architect. Een woning bouwen die deels zweeft, vraagt om ingewikkelde bouwtechnieken, en lang niet elke architect voelde zich geroepen om de woning te ontwerpen. Eric Fisher vormde daar een uitzondering op, hij ging de uitdaging aan. Iin 2011 werd de laatste hand gelegd aan het ‘Emerald Glass House’, zoals het project werd gedoopt. Een grote glazen wand geeft uitzicht over Pittsburgh, het stadje waar de glasfabriek gelegen is.

Huiselijk wonen boven een fabriek

Opvallend aan het Emerald Glass House, is de elegante manier waarop het industriële design wordt gecombineerd met een gezellige, huiselijke woonstijl. Staal, glas en betonnen pilaren aan de buitenkant geven het geheel een industriële look. Als we echter een kijkje nemen binnenin, dan blijft er van die industriële look weinig over: we ontdekken er een ruime, doch gezellige design woning. Met een grootte van 2100 m² ontbreekt het de bewoners aan niets. Bovendien kan niemand er binnenkijken, waardoor ze genieten van volledige privacy.

 

 

Niet alleen huiselijk, maar ook erg groen

De architect van dit project vindt dat we vandaag de dag zeer bewust moeten omgaan met de beperkte plaats die we te beschikking hebben. Door te bouwen boven de glasfabriek, gebruikt hij de beschikbare ruimte optimaal, en gaat die niet verloren. Bovendien werd er bij de bouw zo veel mogelijk gebruik gemaakt van gerecycleerd materiaal, en wordt de woning deels verwarmd met een warmtepomp.

 

Lexicon