Design woning op Nieuw Zeeland

Geschreven door Renaud Chaudoir op 14 april 2013

Een bijzonder stijlvolle design woning in St. Mary’s Bay

Architex architecten ontwierpen in 2011 een bijzonder stijlvolle design woning in St. Mary’s Bay in het centrum van Auckland, Nieuw Zeeland. De woning is zelfs zo bijzonder, dat het ontwerp van André Hodgskin beloond werd met de New Zealand Architechture Award 2011 voor residentiële architectuur…

Design woning in hartje Auckland

De eigenaar is heeft een druk beroepsleven en was op zoek naar een woning om tot rust te komen. Hij viel toevallig op dit bouwperceel van 400 vierkante meter in St Mary’s Bay en liet deze gezinswoning optrekken. Het werd een moderne woning met veel glas, maar de buitenkant die eruit ziet als een zwarte doos contrasteert fel met de charmante witte villa’s uit de buurt.

Paviljoenen en buitenkamers

Het huis bestaat eigenlijk uit verschillende galerijen die aan elkaar gelinkt zijn en zo een soort van atrium vormen. In de noordelijke vleugel aan de straatkant vinden we de garage met daarboven het gastenverblijf. Dit kan omgevormd worden tot twee slaapkamers, of kan ook al bureau gebruikt worden. De zuidelijke vleugel herbergt de keuken en de leefruimte met daarboven de master bedroom. Al deze ruimtes zijn van elkaar gescheiden met dunne glasdeuren, die al deze ruimtes aan elkaar en de tuin linken. Zo wordt de prachtige, groene tuin ook voortdurend in het interieur getrokken.

Transparantie troef

In het ontwerp werd veel aandacht besteed aan transparantie en een optimaal ruimtegebruik. Glaspartijen kunnen openschuiven en creëren zo een link met de tuin, die eigenlijk meer weg heeft van een groene oase. Aan het einde van galerijen kijken ramen uit op de tuinen van nabijgelegen huizen. Zelfs de garage heeft een glaswand uit wit glas, zodat er nog steeds licht en schaduwen binnenvallen!

Oog voor detail

Zowel het design als de bouwmaterialen werden uitgekozen met veel oog voor detail, en die zin voor luxe ademt de woning ook uit. Kasten zweven boven de grond, nieuwe ruimtes ontvouwen zich achter witte muren, de materialen zijn sober maar luxueus… De oppervlakte van deze woning is klein, maar elke vierkante centimeter ruimte is zo goed benut en weldoordacht, dat het resultaat rijkelijk en ruimtelijk oogt.

 

Lexicon