Duurzaam vakantiehuis in Nederlands Limburg

Geschreven door Renaud Chaudoir op 1 november 2013

Duurzaam bouwen: een passief vakantiehuis in Limburg

Onlangs werd in Nederlands Limburg een passief, duurzaam vakantiehuis gebouwd. Het is een opvallend project: het vakantiehuis is gebouwd aan de Geul, waar woningen amper of niet worden toegestaan. Maar omdat het om een passieve woning gaat, werd er deze keer een uitzondering gemaakt. De doelstelling van architectenbureau Upfront was het bouwen van een woning die geeft in plaats van neemt en die volledig opgaat in de omgeving.

Een op en top duurzame woning

De vakantiewoning in Nederlands Limburg is doordrongen van duurzaamheid. De buitenkant is opgebouwd uit zwart hout, wat de warmte beter aantrekt en behoudt. Dat hout is gecombineerd met driedubbel glas, om een maximale isolatie te behouden. Voor het verwarmen en het verkoelen van de ventilatielucht zorgt een zogenaamde grondbuis. Warm water wordt geleverd door zonnecollectoren, en elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen die elders op het terrein geplaatst zijn. Het is daarmee een heel mooi voorbeeld van duurzaam bouwen.

Milieuvriendelijke vakantiewoning

Dit duurzame vakantiehuis is niet alleen heel passief gebouwd, de woning draagt ook zorg voor het milieu. Zo is er geen riolering aanwezig, in de plaats daarvan wordt afvalwater gefilterd en daarna stroomt het gewoon in de rivier. Voor de bouw van het huisje werden organische materialen gebruikt, afkomstig van lokale bedrijven. Het hout aan de buitenkant werd gebrand volgens een speciale Japanse techniek, waardoor het verder geen onderhoud nodig heeft.

Een huis op boomstammen

Het is je vast al opgevallen dat het vakantiehuis niet op de grond, maar wel op enkele boomstammen staat. Daar zijn twee redenen voor: ten eerste vermijdt het architectenbureau zo dat er een footprint ontstaat en ten tweede is het een bescherming tegen de regelmatige overstromingen van de Geul. De woning ligt trouwens ook goed verborgen, wat voor veel privacy zorgt.

 

Lexicon