Ecologisch bouwen is volop in opmars

Geschreven door Renaud Chaudoir op 22 oktober 2012

Regering geeft extra korting op onroerende voorheffing

Wie kiest voor ecologisch bouwen en een energiezuinige woning, kan vanaf volgend jaar rekenen op een korting van 50 tot zelfs 100 procent op de onroerende voorheffing. De Vlaamse regering heeft daarover vrijdag een voorstel goedgekeurd van de ministers Freya Van den Bossche (minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie) en Philippe Muyters (minister van Begroting).

Ecologisch bouwen: tot 100% korting

Wie een woning bouwt die zuiniger is dan de geldende norm, kan sinds 2009 een korting van 20 of 40 procent op de onroerende voorheffing verkrijgen (voor een periode van 10 jaar). De norm voor energiezuinig wonen is in de loop der jaren een aantal keer aangescherpt. De Vlaamse regering koppelt de strengere normen nu  aan hogere kortingen op de onroerende voorheffing. Wie opteert voor ecologisch bouwen en beter doet dan de norm, krijgt een korting van 50 procent. Meer is ook mogelijk: de primus van de klas kan zelfs genieten van een korting van 100 procent op de onroerende voorheffing.

Oplossingen voor energiezuinige woningen

Dat ecologisch bouwen heel wat voordelen heeft, was al langer bekend. Je verlaagt er je energiefactuur drastisch mee en er zijn zelfs ecologische huizen die volledig autonoom functioneren. De mogelijke investeringen zijn legio: zonnepanelen, warmtepompen, regenwaterrecuperatie, ramen en deuren met een hoge isolatiewaarde,... Mensen die heel erg met het milieu zijn begaan, kiezen voor passiefhuizen: het summum van energiezuinig wonen.  

Ecologisch bouwen opgelegd door Europa

De regering heeft investering in energiezuinig woningen dan ook altijd gestimuleerd en er aanmoedigingspremies en fiscale voordelen aan gekoppeld. En nu gaat ze nog een stap verder, mede omwille van de Europese regelgeving die hoe langer hoe strenger wordt. Het netto energieverbruik moet bijna tot nul gereduceerd worden. Zo is het volgens Europa verplicht dat alle gebouwen in 2020 groene energie gebruiken. Alle lidstaten hebben al een energieplan moeten voorleggen en vanaf 2018 moet de overheid zelf het goede voorbeeld geven. Alle nieuwe overheidsgebouwen moeten dan aan de wetgeving voldoen. 

 

Lexicon