Waarom ecologisch renoveren anno 2014 een must is

Geschreven door Renaud Chaudoir op 2 mei 2014

Alle voordelen van ecologische renovaties samengevat

Door ecologisch te renoveren, draag je bij aan een beter milieu en bespaar je flink op energiekosten. Bovendien heb je recht op enkele premies die de kosten van je renovatie danig kunnen drukken. We gaan dieper in op alle voordelen van ecologisch renoveren, zodat jij straks helemaal klaar bent om deze duurzame stap te zetten.

 

De energieprestatie-regelgeving

Sinds 2006 moet elke woning die gebouwd of gerenoveerd wordt, beantwoorden aan bepaalde ecologische eisen. Deze worden beschreven in de EPB-regelgeving, wat staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat en verschillen onder meer per type pand. Om te weten te komen aan welke richtlijnen jouw renovatieproject moet voldoen, kan je de EPB wegwijzer gebruiken. De eerste reden waarom ecologisch renoveren een must is, is dus duidelijk: het is gewoon verplicht.

Waarom ecologisch renoveren?

Wie echt slim is, gaat echter nog een stapje verder. De normen voor renovaties zijn niet echt streng. Ecologisch renoveren kan je echter flink wat geld opleveren en is bovendien goed voor de planeet. Redenen genoeg om een renovatie meteen zo ecologisch mogelijk uit te voeren. Een bijkomend voordeel van méér doen dat verplicht, is dat je woning nog lang aan de normen – die met de jaren steeds strenger worden – zal beantwoorden. Zo kan je ze later veel eenvoudiger en met meer winst doorverkopen. Het energieprestatiecertificaat zal immers een aantrekkelijk cijfer laten zien.

Besparen dankzij lagere energiekosten

Swingen jouw energiekosten de pan uit? Misschien is het dan tijd om eens na te denken over een ecologische renovatie. Wie sowieso renoveert maakt zijn huis best zo duurzaam mogelijk, maar nu is ook een goed moment om gewoon te beslissen om je woning puur om ecologische en dus ook financiële redenen te renoveren. Deze twee zijn immers nauw verbonden, doordat elke energiebesparing ook een financiële besparing is én omdat de overheid premies uitreikt aan wie zijn woning doet beantwoorden aan de huidige standaarden op vlak van energieprestaties. Natuurlijk is de initiële kostprijs van ecologisch bouwen of renoveren wel groter, maar dit verdien je snel terug.

Premies en subsidies voor wie ecologisch renoveert

Het is eenvoudig om te verdwalen in het woud van premies. Er zijn immers zoveel verschillende instanties die premies aanbieden. Dit zijn de netbeheerder, de fiscus, de Vlaamse overheid, het gemeente- en provinciebestuur... Gelukkig bestaat er een tool die je helpt om uit te zoeken op welke subsidies je eventueel recht hebt.

Duurzame materialen en recyclage

Natuurlijk gaat ecologisch renoveren niet uitsluitend over energiebesparende maatregelen – zoals isolatie – of het opwekken van duurzame energie, zoals bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen. Ook de gebruikte materialen spelen een rol. Ecologische bouwmaterialen zijn soms wat prijziger, maar wel beter voor het binnenklimaat in je woning en voor het milieu. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ecologisch verantwoorde verf, lijm, isolatiematerialen … Ook het beperken en het correct sorteren en recycleren van bouwafval is hierbij een belangrijk aandachtspunt.

 

Lexicon