Koppel overlegt om een huis te huren

Een huis huren? Het moment is nu!

Geschreven door Renaud Chaudoir op 19 januari 2015

Huurprijzen liggen 4% lager dan in 2009

Ten opzichte van vijf jaar geleden, liggen de huurprijzen op de privémarkt een heel stuk lager. Je betaalt in bijna alle Vlaamse provincies tot 4% minder om een woning te huren. Dus heb jij plannen om alleen te gaan wonen? Of met je wederhelft ergens in te trekken? Zoek dan een voordelig huurhuisje, dit is hét moment!

Koppel overlegt om een huis te huren

Huurprijzen dalen

De gevraagde huurprijzen voor woningen zijn in bijna alle Vlaamse provincies, met uitzondering van Limburg, met één tot vier procent gedaald vergeleken met vijf jaar geleden. Een appartement huren daarentegen is wel duurder geworden. Hier stijgt de prijs met gemiddeld 2%.

 

Vanwaar deze daling? De lage rente op een woonlening is een aantrekkelijk voordeel wanneer je gaat bouwen. Heel wat mensen zijn dus ook geneigd om meteen een woning te kopen of te bouwen in plaats van te huren. Het gevolg hiervan is een dalende vraag op de huurmarkt, waardoor ook de prijzen dalen.

Voordelen van huren

Een eerste groot voordeel van huren is de lagere financiële drempel, vergeleken met een vastgoedinvestering. Je spaarrekening moet maximaal drie keer de huur bevatten om de waarborg te betalen. Daarnaast heb je ook minder vaste kosten wanneer je huurt. Denk bijvoorbeeld maar aan onderhoudskosten voor de chauffageketel, deze zijn niet voor jouw rekening. Naast het maandelijks huurbedrag en de variabele kosten van stroom en water, heb je minder bijkomende kosten bijvoorbeeld voor herstellingen.

 

Een huis huren is bovendien flexibeler dan een woning kopen. Je zit namelijk niet vast je woning. Ga je bijvoorbeeld in een andere provincie werken, botert het niet meer met je partner of staat het huurhuis je niet meer aan? Dan zeg je redelijk eenvoudig je huurcontract op en kan je op zoek naar een ander stulpje (binnen een bepaalde termijn natuurlijk). 

 

Lexicon