Een kleine woning is in België erg betaalbaar

Geschreven door Renaud Chaudoir op 2 juli 2013

Voor een woning van 70 m² betaalt een gezin in België gemiddeld 3,8 jaarlonen

Voor een nieuwe woning van 70 m² betaalt een gezin in België gemiddeld 3,8 jaarlonen. Een kleine woning is daarmee erg betaalbaar in ons land: in Frankrijk betaalt men gemiddeld ruim 9 jaarlonen en in Rusland zelfs 10. Dit blijkt uit de jaarlijkse “Property Index” van adviesbureau Deloitte.

De omvang van de woning speelt een belangrijke rol

Een kleine Belgische woning is dus erg betaalbaar, maar de omvang van de woning speelt wel een belangrijke rol. Naar Belgische normen is 70 m² erg klein, maar in bijvoorbeeld Nederland en Duitsland is dit al heel wat. Twee derde van de Belgische woningen hebben 5 kamers of meer, terwijl dat in Nederland en Duitsland minder dan 40 procent is. In heel de Europese Unie beschikt slechts 40 procent van de gezinnen over een woning met 5 kamers of meer.

Belgische kleine woningen ten opzichte van Europa

Als we enkel naar de kleine woningen kijken, dan zien we dat die kleine woningen dus goed betaalbaar zijn in België. Ten opzichte van onze buurlanden scoort alleen Duitsland beter, daar betaal je gemiddeld 2,3 jaarlonen. Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk scoren slechter: in Nederland betaal je voor een kleine woning gemiddeld 4 jaarlonen, in het Verenigd Koninkrijk ligt dat cijfer op 8 en in Frankrijk zelfs op 9. Kleine woningen zijn het goedkoopst in Denemarken, waar je gemiddeld slechts 2,3 jaarlonen betaalt.

 

De Oost-Europese landen scoren over het algemeen erg slecht op deze index, met woningprijzen van 7 tot 10 jaarlonen. Dat heeft echter vooral te maken met de lage lonen en minder met hoge vastgoedprijzen.

Gaan we woningprijzen dalen of niet?

De Oeso, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, voorspelt een prijsdaling van de woningprijzen in België. Ze voorspellen die prijsdaling omdat de prijzen van vastgoed in België zijn gestegen, maar nogal wat specialisten zijn het niet eens met die voorspelling. De prijzen zijn misschien wel gestegen, maar toch blijft wonen in België erg betaalbaar, zo blijkt uit dit onderzoek. De vastgoedmarkt is gestabiliseerd, en het valt dus nog af te wachten of de woningprijzen zullen dalen of stijgen.

 

Lexicon